animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Εμπλοκή με τις τράπεζες, παρότι όλα… έδειχναν «κούρεμα» 50%

Προς αδιέξοδο δείχνουν να οδεύουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι τράπεζες είναι αμετακίνητες από τη θέση τους για «κούρεμα» που δε θα ξεπερνά το 40%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ΔΝΤ θεωρεί ότι ένα «κούρεμα» της τάξης του 60% στο ελληνικό χρέος δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από διπλωματικές ευρωπαϊκές πηγές, οπότε και προκρίνει τη λύση του 65% ή ακόμη και περισσότερο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, ενώ η Γαλλία δίνει μάχη το «κούρεμα» να μην ξεπεράσει το 50% και ει δυνατόν να διαμορφωθεί στο 40%, ενώ οι τράπεζες δείχνουν έτοιμες να απορροφήσουν απομειώσεις στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν έως 40%.

Μάλιστα, πριν από μερικά λεπτά διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, παρότι η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται καθησυχαστική τονίζοντας ότι θα ξαναρχίσουν εντός ολίγων λεπτών.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές διέρρεαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μη εθελοντικής συμμετοχής στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πάρα πολλά. Νωρίτερα διέρρεαν επίσης πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στα δάνεια που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα από το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Την ίδια ώρα άλλες πηγές τόνιζαν ότι «η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων είναι μια διαδικασία για την οποία θα απαιτηθούν εβδομάδες».

Πάντως, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και παρότι παραδέχτηκε ότι πιθανότατα δε θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες, είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης.
.newsbeast.gr