animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Χειρόφρενο αύριο στις συγκοινωνίες

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες εμφανίζονται οι εργαζόμενοι

Εμφραγμα στους δρόμους και νέα ταλαιπωρία για τους Αθηναίους θα φέρει η αυριανή 24ωρη απεργία στις αστικές συγκοινωνίες
Εμφραγμα στους δρόμους και νέα ταλαιπωρία για τους Αθηναίους θα φέρει η αυριανή 24ωρη απεργία στις αστικές συγκοινωνίες
Με νέα 24ωρη κοινή απεργία αύριο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι αντιδρούν στον θεσμό της μισθωτής εφεδρείας που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.
Η απόφαση για το νέο χειρόφρενο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την οποία έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων σε κάθε μέσο ξεχωριστά.
Ωστόσο, ήδη οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία αποφάσισαν να τα ακινητοποιήσουν αύριο, ενώ εκτός λειτουργίας, όπως φαίνεται, θα παραμείνει και το μετρό αφού το Σωματείο Λειτουργίας έχει ήδη αποφασίσει να συμμετάσχει στην απεργία.
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα, πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το προσεχές διάστημα, καθώς επισημαίνουν ότι στις αστικές συγκοινωνίες "δεν περισσεύει κανένας και εάν εφαρμοστεί η εφεδρεία, το προσωπικό δεν θα επαρκεί για την εκτέλεση των δρομολογίων".
«Δεν περισσεύει κανένας και εάν εφαρμοστεί η εφεδρεία, το προσωπικό δεν θα επαρκεί για την εκτέλεση των δρομολογίων», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες
«Δεν περισσεύει κανένας και εάν εφαρμοστεί η εφεδρεία, το προσωπικό δεν θα επαρκεί για την εκτέλεση των δρομολογίων», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες
Ηδη μάλιστα η Ενωση Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ κατήγγειλε προχθές περιστατικό τραυματισμού ηλικιωμένου άνδρα, τον οποίο έσυρε συρμός του ηλεκτρικού για αρκετά μέτρα επειδή οι πόρτες "μάγκωσαν" το μπουφάν του την ώρα που προσπαθούσε να επιβιβαστεί. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι "η απογύμνωση του ηλεκτρικού από το 35% των εργαζομένων λόγω των μετατάξεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία συρμών και υπηρεσιών αλλά και στην ασφάλεια των επιβατών λόγω έλλειψης προσωπικού".
Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών ΚΤΕΛ Σοφοκλή Φάτσιο, δεν αναμένονται προβλήματα στα δρομολόγια αφού σε ποσοστό 90% τα λεωφορεία κινούνται από τους ιδιοκτήτες.
Επίσης, απεργία διαρκείας, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των ταξί που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου στα φορτηγά και βυτιοφόρα ΔΧ, αποφάσισαν και οι μεταφορείς, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται και νέα συνεδρίαση των αυτοκινητιστών ταξί.
Επιπλέον, να μην προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίζουν τα συνδικαλιστικά σωματεία δασκάλων και καθηγητών. Οι προτάσεις των συνδικάτων για πολυήμερες απεργίες δεν είχαν απήχηση στη βάση και όπως δείχνουν τα πράγματα, δάσκαλοι και καθηγητές θα περιοριστούν στη συμμετοχή τους στις απεργίες που θα εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ