animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων, Αγανακτισμένοι από όλη τη χώρα... στο Σύνταγμα

Στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων, Αγανακτισμένοι από όλη τη χώρα... στο Σύνταγμα
Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα, ενώ ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα μετά τις πολύωρες συγκρούσεις νεαρών και αστυνομικών το βράδυ της Τρίτης. Για σήμερα, ημέρα ψήφισης του μεσοπρόθεσμου, οι «Αγανακτισμένοι»  έχουν προγραμματίσει περικύκλωση της Βουλής. Αργά το βράδυ έξω από τη Βουλή, επικράτησε ένταση, όταν νεαροί εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών. Σοβαρά τραυματίστηκε στο χέρι, πιθανότατα από βεγγαλικά, άνδρας των ΜΑΤ. Στο μεταξύ, οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, τράπεζες, ξενοδοχεία, στάσεις λεωφορείων, ενώ υπάρχουν καμένοι κάδοι απορριμμάτων, πέτρες, μάρμαρα και δοκάρια επί των οδών. Παράλληλα, η ατμόσφαιρα στην περιοχή παραμένει αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών της προηγούμενης μέρας. Παράλληλα, σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμήνευσαν τραγούδια και χειροκροτήθηκαν από τους «Αγανακτισμένους». Ωσόσο, η συναυλία διεκόπη από τα επεισόδια.Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν και πάλι συνθήματα κατά του μεσοπρόθεσμου και της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ αναρτήθηκε πανό το οποίο έγραφε «Δεν είμαστε αγανακτισμένοι, είμαστε αποφασισμένοι». Νωρίτερα το απόγευμα, εκατοντάδες δικυκλιστές έκαναν την εμφάνισή τους επί της οδού Αμαλίας και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες. Την ίδια στιγμή, αναχώρησαν από το Λευκό Πύργο με τέσσερα λεωφορεία «αγανακτισμένοι» οι με προορισμό την Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα για το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα.Όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να  αναχωρήσουν και άλλα δύο λεωφορεία από το ίδιο σημείο, «λόγω της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη συμμετοχή». Αγανακτισμένοι από όλη τη χώρα έχουν ανακοινώσει πως θα έρθουν στο Σύνταγμα ενώ στη Βουλή θα εξελίσσεται η διαδικασία ψήισης του μεσοπρόθεσμου.

Το χρονικό των επεισοδίων

Νωρίτερα, για πέντε ώρες ανελέητου σημειώθηκε ανελέητος πετροπόλεμος μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ με δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.Αγανακτισμένοι» επέστρεψαν στην οδό Αμαλίας και το κέντρο της πόλης ξαναβρίκε -έστω και προσωρινά- τους ρυθμούς του. Μικρόενταση επικράτησε στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή  όπου κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ και συναντήθηκε με τους «Αγανακτισμένους». Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ αποχώρησαν προς τις στήλες του Ολυμπίου Διός.Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στην οδό Αμαλίας, όπου κουκουλοφόροι πετούσαν πέτρες και αντίκειμενα στους αστυνομικούς. Μπροστά στην πλατεία Συντάγματος ακόμα και έξω από το Μετρό εκτυλίχθηκανι εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών που πετροβολούσαν τους αστυνομικούς και δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίοι ανταπατούσαν με ρίψη δακρυγόνων προς κάθε κατεύθυνση. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν αδικαιολόγητη επίθεση με δακρυγόνα από αστυνομικούς, ενώ τα χημικά «επνιξαν» ακόμη και το Μετρό του Συντάγματος.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την Πανεπιστημίου ώστε να αποφύγουν τα χημικά που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να τους απωθήσει, ενώ στην οδό Όθωνος συνεχίζονται συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων καθώς και από τη φωτιά που τύλιξε βαν κινητής τηλεφωνίας. Πριν από λίγο μάλιστα το φλεγόμενο βαν έπεσε πάνω σε κοντινό περίπτερο προκαλώντας τον πανικό στους παρευρισκόμενους διαδηλωτές, ωστόσο οι άντρες της πυροσβεστικής έσβησαν τη φωτιά. Πληροφορίες ακόμη κάνουν λόγο για ποδοπάτημα διαδηλωτών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα χημικά. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε ομάδα ακροδεξιών στην οδό Όθωνος. Επενέβησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και ακολούθησε εκτεταμένη χρήση χημικών.O «καθιερωμένος» πετροπόλεμος στη συνέχεια εκτυλίχθηκε στην οδό Καραγιώργη Σερβίας όπου ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε αντικείμενα και μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ και έχουν αποκλείσει το δρόμο με φωτιές που άναψαν σε κάδους απορριμάτων. Η φωτιά μεταφέρθηκε στις τέντες του καταστήματος Public. Από την άλλη πλευρά, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδες κρότου λάμψης ακόμα και ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών, για να απωθήσουν τους αντιεξουσιαστές.

Μάλιστα, μικρή ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε για λίγα λεπτά στο κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Μητροπόλεως με ρόπαλα και πέτρες. Ωστόσο, γρήγορα οι αντιεξουσιαστές κινήθηκαν στα γύρω στενά και κατέληξαν στην Καραγιώργη Σερβίας. Την ίδια ώρα, συγκρούσεις πραγματοποιούνται και έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με κυνηγητό κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων. Υπάρχουν ήδη τέσσερις τραυματίες από τα επεισόδια, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά στο κεφάλι από ρίψη πέτρας και δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από όχημα του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο, ενώ 37 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.Οι κουκουλοφόροι μάλιστα έσπασαν μάρμαρα και στάσεις λεωφορείων και προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στην πλατεία Συντάγματος όπως και στην πρόσοψη του καταστήματος Mac Donald's, ενώ την αντίθεσή τους στα επεισόδια εξέφρασαν οι αγανακτισμένοι πολίτες που δεν επιθυμούν να διαλυθεί η ειρηνική πορεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις «περιφρούρησαν»  την πλατεία Συντάγματος έχοντας σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα περιμετρικά της πλατείας. Στα ενδότερα της πλατείας πραγματοποιήσαν καθιστική πορεία οι αγανακτισμένοι πολίτες, ενώ στο ίδιο σημείο «δρούσαν» και οι κουκουλοφόροι.