animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΥΔΑΠ: Προχωρά σε επενδύσεις στις υποδομές της


Στην προκήρυξη δαγωνισμού προχωρά τις επόμενες μέρες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για την επιλογή Συμβούλου που θα συντάξει το 3ετες ή 5ετες επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. «Η εταιρεία έχει ανάγκη από ένα μεσοπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την ιδιωτικοποίησή της», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρεία κ. Α.Βαρθολομαίος.
Το ύψος του επενδυτικού προγράμματος θα καθοριστεί από κοινού με το Σύμβουλο που θα επιλεγεί ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια και θα αφορά την αξιοποίηση και ενίσχυση της εταιρείας.
Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει, τη μέγιστη αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών, το σχεδιασμό νέων έργων στο απαραίτητο μέγεθος, ευρεία εφαρμογή συστημάτων αυτοματισμού και ψηφιακών μέσων και θα δίνει έμφαση στην ποιότητα του πόσιμου νερού και την επεξεργασία των λυμάτων.
Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ που θα   προκηρύσσονταν εντός του 2013 έχει παγώσει εν αναμονή της απόφασης  του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΑΘ, για την οποία ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη με δύο ισχυρούς υποψηφίους (το σχήμα της γαλλικής Suez με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η κοινοπραξία της ισραηλινής Mekorot με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Αποστολόπουλου).
Η Suez Environnement  είχε επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον της για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του κλάδου «Water Europe» του γαλλικού ομίλου Diane Darras. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ΕΥΑΘ, η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ είναι πιο περίπλοκη διαδικασία, καθώς η ΕΥΔΑΠ παγίων είναι ενοποιημένη στον όμιλο, γεγονός που αυξάνει το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής.
Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων στις υποδομές η κα Darras  είχε αναφέρει ότι αν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ συνοδεύεται και από δέσμευση για επενδύσεις στην υποδομή, που θα πρέπει όμως να επιστραφεί στο δημόσιο με τη λήξη της σύμβασης, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα μπορούσαν να προκύψουν είτε με αύξηση της τιμής του νερού είτε με πώληση των παγίων πίσω στο δημόσιο με το τέλος της παραχώρησης, κάτι που καθιστά την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ είναι πιο περίπλοκη και η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης είναι πιο αργή και δύσκολη.
Υπενθυμίζεται ότι εν όψει της προετοιμασίας για την ιδιωτικοποίησή της, τακτοποιήθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και η εκκρεμότητα συμμετοχής του Δημοσίου στο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Μαρίνα Πρωτονοταρίου
toxrima.gr