animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί η αγορά βλέπει προοπτικές στα ελληνικά νερά

Πηγή:www.capital.gr
Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Με τον γαλλικό κολοσσό Suez Environnement να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, οι αναλυτές διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές στην εισηγμένη εταιρεία. Βέβαια το ερώτημα που παραμένει, προς στιγμήν, αναπάντητο είναι πότε θα ξεκινήσει η αποκρατικοποίηση της αθηναϊκής εταιρείας ύδρευσης, δεδομένου ότι η πώληση του 51% της ΕΥΑΘ έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Σε πρόσφατη έκθεση, η χρηματιστηριακή Alpha Finance αναφέρει ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αποτελεί ευκαιρία για τοποθέτηση. Και αυτό διότι οι οφειλές του Δημοσίου- που ενίσχυαν το ρίσκο- προς την εταιρεία έχουν τακτοποιηθεί, γεγονός που προβλέπεται ότι θα ενισχύσει την καθαρή ταμειακή θέση της ΕΥΔΑΠ κατά 270 εκατ. ευρώ (35% της αποτίμησης). Επίσης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση των τιμολογίων νερού που θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική αύξηση της τιμής του νερού κατά 1%, θα ενισχύσει έως 1% τα κέρδη του 2014.

«Βαρίδι» τα πάγια

Ωστόσο, «βαρίδι» για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας είναι ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων είναι ενοποιημένη στον όμιλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τίμημα που θα κληθεί να υποβάλλει ο υποψήφιος επενδυτής θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αντιστοιχώντας στην χρηματοοικονομική αποτίμηση του ενοποιημένου σχήματος. Το ζήτημα αυτό είναι αρκετά σύνθετο μιας και για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί ειδική νομοθετική πρωτοβουλία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Εκτός χρονοδιαγράμματος

Την ίδια στιγμή, η διάθεση σε ιδιώτη επενδυτή του 51% της ΕΥΑΘ έχει καθυστερήσει σημαντικά συγκριτικά με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2012 τα τεύχη δημοπράτησης για την πώληση του «πακέτου» μετοχών της βορειοελλαδίτικης εταιρείας που προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή την περίοδο η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατάρτισης και το επόμενο «βήμα» είναι η κατάθεση και αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των δύο σχημάτων που διεκδικούν την εταιρεία. Των κοινοπραξιών Suez Environnement-Άκτωρ και Mekorot-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- όμιλος Αποστολόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία προσκρούει στις διπλές εκλογές του Μαΐου, καθώς αναμένεται να τροφοδοτήσει νέο γύρο αντιδράσεων κατά του «ξεπουλήματος του νερού».

Στο πλαίσιο αυτό, από το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι δεν πωλείται το νερό αλλά παραχωρείται η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Και όπως τονίζουν με νόημα στελέχη της αγοράς «όσοι ανθίστανται στο «ξεπούλημα» του νερού παραγνωρίζουν ότι οι διαρροές αγγίζουν το 30%, ενώ μεγάλη ποσότητα νερού από φυσικές πηγές δεν αξιοποιείται ελλείψει των απαραίτητων επενδύσεων».

Όσον αφορά στο «μπλόκο» που φέρεται ότι σχεδιάζει να βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην αποκρατικοποίηση του νερού, πηγές αναφέρουν ότι το «πνεύμα» της απόφασης αφορά την πώληση του αγαθού του νερού και όχι την παραχώρηση της αξιοποίησης.

dimitris.delevegos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr