animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Μειωμένα κατά 700 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις



Ο στόχος για έσοδα ύψους 3,56 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μειωθεί κατά 700 εκατ. ευρώ, αφού η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ φαίνεται πως οδηγείται προς ακύρωση.
Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που έχει προγραμματιστεί για εντός του 2014, και της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού δύο επενδυτικά σχήματα, εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες ήδη έχουν προϋπολογιστεί έσοδα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την απόφασή του για τις ξεχωριστές προσφυγές των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», αναμένεται να γίνει τελικά αποδεκτές.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, «αγκάθι» στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί και η υπόθεση του ΟΛΠ αφού η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώλησή του έχει παγώσει από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το αρμόδιο υπουργείο θέλησε να αλλάξει για μια ακόμη φορά τη σύμβαση, και να συμπεριλάβει ως κριτήριο επιλογής του πλειοδότη, και τις επενδύσεις που αυτός θα κάνει στο λιμάνι. Η απόφαση αυτή κρίθηκε ότι αποτελεί αλλαγή του χαρακτήρα του διαγωνισμού, και ότι μπορεί να εγείρει θέμα κρατικών ενισχύσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει ήδη τις αντιρρήσεις της για τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ του ΟΛΠ και της κινεζικής COSCO.
  Πηγή: Παρασκηνιο