Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη
στάση που θα τηρήσει η τρόικα των δανειστών, και κατ' επέκταση το
υπουργείο Οικονομικών, στη διαφαινόμενη ανατροπή της πώλησης των δύο
εταιρειών, η οποία έχει θεσμοθετηθεί και ως μνημονιακή υποχρέωση
Το ΤΑΙΠΕΔ και το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών τηρούν στάση
αναμονής, προβληματίζονται για τις εξελίξεις και εξετάζουν εναλλακτικά
σενάρια για την επόμενη ημέρα, μετά τις σαρωτικές εξελίξεις των
τελευταίων εβδομάδων. Αιχμή αποτελεί η αναμενόμενη απόφαση του
Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα οδηγήσει σε
ανατροπή των σχεδιασμών για ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ,
τουλάχιστον όπως την έχει δρομολογήσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί και να ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες εβδομάδες, φέρεται να ακυρώνει τη μεταφορά των δύο εταιρειών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και, εν τέλει, την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή ποσοστού άνω του 51% της ΕΥΑΘ Α.Ε. και άνω του 30% της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Με βάση αυτή την εξέλιξη, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας εγγράφως στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Α. Ξηροτύρη είπε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο, δύναται να επανεξετασθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».
Παράλληλα, αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Υποδομών και το ΤΑΙΠΕΔ δίνουν το μήνυμα ότι θα περιμένουν την επίσημη απόφαση του ΣτΕ, όχι μόνον διότι θα ήταν επισφαλές να «κλειδώσει» οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης, κατά προτεραιότητα της ΕΥΑΘ Α.Ε., όπου η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά και για να διερευνηθεί εάν η απόφαση του ΣτΕ αφήνει περιθώρια για εναλλακτικό σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης των δύο εταιρειών με άλλη μορφή.
Οι σκέψεις που αναπτύσσονται σχετικά, προσεγγίζουν την πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, είτε μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων αγοράς για τους υποψήφιους μνηστήρες είτε με τη μέθοδο ΣΔΙΤ για συγκεκριμένες δραστηριότητες στους τομείς έργων διάθεσης και εκμετάλλευσης του νερού.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι δύο κοινοπραξίες (Ακτωρ-Suez και Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών-ΤΕΡΝΑ-Mekorot) παρακολουθούν τις εξελίξεις, με στραμμένη την προσοχή τους στην ΕΥΑΘ Α.Ε., όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, για την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού -ανάλογα και με την απόφαση του ΣτΕ- παραπέμπεται για τις αρχές του 2014.
Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη στάση που θα τηρήσει η τρόικα των δανειστών, ιδίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και κατ' επέκταση το υπουργείο Οικονομικών) στη διαφαινόμενη ανατροπή της πώλησης των ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε., η οποία έχει θεσμοθετηθεί και ως μνημονιακή υποχρέωση. Παράλληλα, τα έσοδα από την πώληση των δύο εταιρειών ύδρευσης περιλαμβάνονται στο συνολικό κονδύλι των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, του προϋπολογισμού 2014.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν φέρεται να «νίπτει τας χείρας του», καθώς -απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή- δήλωσε ότι «η Επιτροπή αναγνωρίζει πως το νερό συνιστά δημόσιο αγαθό θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες» και «δεν διαθέτει πολιτική επιβολής στα κράτη-μέλη για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υδροδότησης».
Ως εκ τούτου, ο κ. Ρεν θεωρεί ότι «είναι αποκλειστικό δικαίωμα των εθνικών αρχών ποιες εταιρείες θα ιδιωτικοποιηθούν». Ο Νίκος Χουντής έθεσε στον κ. Ρεν ερωτήματα και για το αμαρτωλό παρελθόν των γαλλικών εταιρειών Suez και Veolia, που εμφανίζονται ως υποψήφιες για την αγορά των ελληνικών επιχειρήσεων ύδρευσης, αλλά δεν έλαβε απάντηση...
enet.gr