Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Το ΣτΕ ένα βήμα πριν μπλοκάρει τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘΈνα βήμα πριν την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΠΑΠ και της ΕΥΔΑΘ φέρεται να βρίσκεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον της οποίας έχουν προσφύγει...
η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού, ζητώντας την ακύρωση της μεταφοράς τους στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απομένει μια ακόμα διάσκεψη των Συμβούλων Επικρατείας για να επικυρωθεί οριστικά η απόφαση πριν προχωρήσουν στην καθαρογραφή της, αλλά η μέχρι τώρα κρατούσα άποψη φέρεται να είναι πως δεν πρόκειται για συνταγματικά ανεκτή απόφαση δεδομένου πώς το νερό είναι δημόσιο

αγαθό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Ως παράδειγμα δίδεται μάλιστα το θέμα με τα παρκόμετρα, την ιδιωτικοποίηση των οποίων εμπόδισε το ΣτΕ στο παρελθόν, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να γίνει ανάθεση σε ιδιώτη αστυνομικών καθηκόντων υπηρεσιών, καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει μόνο στο κράτος και στους ΟΤΑ.

Μείζον πολιτικό θέμα

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει εργαζόμενοι με ξεχωριστές προσφυγές και στρέφονταν κατά της μεταφοράς των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ . Η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιούνιο μαζί με όλες εκείνες που είχαν υποβληθεί κατά της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου στον «κουμπαρά» των δανειστών. Τυχόν ακύρωση του διαγωνισμού πάντως δημιουργεί μείζων πολιτικό θέμα, γι’ αυτό πριν την καθαρογραφή της απόφασης εκτιμάται αρμοδίως ότι ουδείς θα πρέπει να προτρέχει.

Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που προγραμματιζόταν εντός του 2014, και της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού δύο επενδυτικά σχήματα, εντάσσονται στον μεγάλο κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες ήδη έχουν προϋπολογιστεί έσοδα. 

capital.gr