animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Το plan b για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ



«Plan b» φέρεται να επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, ύστερα από τη διαφαινόμενη πρόθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μπλοκάρει...
την μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.

Προς στιγμήν, το εποπτεύον τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τηρούν στάση αναμονής, εωσότου το Συμβούλιο της Επικρατείας προχωρήσει στην καθαρογραφή της απόφασης. Και αυτό διότι, μεσολαβεί μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση των Συμβούλων Επικρατείας για να αποφασίσει οριστικά το ΣτΕ εάν η μεταβίβαση των ΔΕΚΟ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι σύννομη.

Τα σενάρια
Η παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή του 51% της ΕΥΑΘ και ποσοστού άνω του 30% της ΕΥΔΑΠ δεν αποτελεί μόνο μνημονιακή υποχρέωση, αλλά προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό του 2014. Συγκεκριμένα για το 2014 έχουν προβλεφθεί έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη (νέα) καθυστέρηση θα διευρύνει το δημοσιονομικό κενό.

Και με την τρόικα να πιέζει για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς διαχείρισης υδάτινων πόρων, φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι η πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της έκδοσης δικαιωμάτων αγοράς (warrants). Για παράδειγμα, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να πωλήσει το 34% της ΕΥΔΑΠ εκδίδοντας δικαιώματα αγοράς και διατηρώντας ταυτόχρονα το put option. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαμορφωθεί το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, δεν αποκλείεται να επιλεγεί η «δοκιμασμένη» μέθοδος ΣΔΙΤ για τη διάθεση τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών, με το νομικό «παράθυρο» που φέρεται να προκρίνεται να είναι η εκ νέου μεταβίβαση των μετοχών των δύο εταιρειών.

Εξάλλου, το βασικό «επιχείρημα» της κυβέρνησης είναι ότι ο επενδυτής θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης, ενώ η ιδιοκτησία του νερού ως φυσικού αγαθού παραμένει στο Δημόσιο.

Σε κάθε, πάντως, περίπτωση η εμπλοκή του ΣτΕ «χαρίζει» χρόνο στην κυβέρνηση, καθώς, όπως εκτιμούν πηγές, το βασικό «κεφάλαιο» της ιδιωτικοποίησης θα ανοίξει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι δύο κοινοπραξίες των Άκτωρ - Suez και Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών-ΤΕΡΝΑ-Mekorot παρακολουθούν τις εξελίξεις, διατηρώντας ενεργό το ενδιαφέρον τους για την ΕΥΑΘ όπου έχουν υποβάλει συμμετοχή.

Τέλος, η ΕΥΔΑΠ, που διαθέτει κεφαλαιοποίηση 868 εκατ. ευρώ, ύστερα από την αναμενόμενη έγκριση από το δ.σ. της υπουργικής απόφασης που προβλέπει συμψηφισμό χρεών με το Δημόσιο, αναμένεται να παρουσιάσει μηδενικές υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη εταιρεία έχει εισπράξει 150 εκατ. ευρώ από οφειλές ΟΤΑ, ενώ έχει λαμβάνειν 113 εκατ. ευρώ από οφειλές για έργα υποδομές και ποσό 58 εκατ. ευρώ που αφορά χρεωστικό έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ του προσωπικού.

capital.gr