animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κυβερνητικός πανικός για την αιθαλομίχλη




Πανικός έχει πιάσει την κυβέρνηση για το θέμα της αιθαλομίχλης καθώς το φαινόμενο μόνο περιστασιακό δεν είναι. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Γιάννενα, η Λάρισα, πνίγονται στους καπνούς που βγάζουν τα τζάκια και η μυρωδιά έχει φτάσει πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με εντολή του πρωθυπουργού, ανήμερα των Χριστουγέννων οι Γ. Στουρνάρας, Α. Γεωργιάδης και Γ. Μανιάτης θα έχουν σύσκεψη και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου για το θέμα αυτό που απειλεί να… κάψει την κυβέρνηση.
Άλλωστε, ούτε επικοινωνιακά είναι καλό να πνίγεται η χώρα στο νέφος, να κινδυνεύουν ζωές, όπως λένε τουλάχιστον οι γιατροί, και η κυβέρνηση να λέει ότι θα κλείσει σχολεία και θα απαγορεύσει την κυκλοφορία.
Φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι καθώς ανάβουν περισσότερα τζάκια και καίγονται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ξύλων αμφιβόλου ποιότητας.
Ασφαλώς είναι θετικό ότι κάποιοι υπουργοί κάνουν Χριστουγεννιάτικα σύσκεψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ωστόσο, αν είναι να κάνουν συσκέψεις και συνεντεύξεις χωρίς νόημα, τότε καλύτερα να καθίσουν σπίτι τους και να βλέπουν από την ταράτσα την αιθαλομίχλη.
Από όλους είναι πλέον αποδεκτό ότι το μέτρο της αύξησης του ΕΦΚ που εκτόξευσε στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει αποτύχει πλήρως. Από την άλλη, ακόμη και το λαθρεμπόριο να έχει παταχθεί, είναι σημαντικότερη η υγεία των πολιτών. Επομένως, η πρόταση του antinews είναι να βγει η κυβέρνηση και να πει την αλήθεια στον κόσμο. Να πει πόσο… πετυχημένο ήταν το μέτρο της αύξησης του ΕΦΚ. Να πει γιατί δεν αποφασίζει να τον μειώσει, τι θα χάσει και τι θα κερδίσει η χώρα από μια τέτοια ενέργεια, που σίγουρα πάλι μονομερής θα είναι.
Αν και κανείς δεν ξέρει αν τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να καίνε το τζάκι τους, πρέπει να ληφθεί απόφαση για μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ως βασικό κίνητρο για να αγοράσει ο κόσμος και να ανάψει τα καλοριφέρ, όχι τα τζάκια. Άλλωστε, με τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης να είναι πεσμένες ακόμη και 70%, μόνο αποτυχημένο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το μέτρο.
Ας πάρουν, επομένως, μια γενναία απόφαση να μειώσουν τον ΕΦΚ, να διορθώσουν την αδικία και να δούμε αν η αιθαλομίχλη θα μειωθεί και δεν θα κινδυνεύουν ζωές. Διότι αν δε μειωθεί η ρύπανση με φθηνότερο πετρέλαιο τότε την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι πολίτες, όλοι εμείς που θα συνεχίσουμε να καίμε επικίνδυνα ξύλα.
Πρώτα απ’ όλα είναι πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σύντομα. Αλλιώς με επικοινωνιακού τύπου χριστουγεννιάτικες συσκέψεις δεν θα κερδίσουν τίποτε περισσότερο από τη χλεύη του κόσμου. Άλλωστε, ποιος θα δει τους υπουργούς με τέτοιο… νέφος;