animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, στη συνεδρίασή του στις 30-9-2013, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 23-10-2013, προκειμένου να παραιτηθεί εκ των προτέρων από κάθε αξίωση και ένδικο μέσο, με σκοπό το Ελληνικό Δημόσιο να προβεί στην εξόφληση μέρους μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 30.6.2013, όπως αυτές θα προσδιοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων.

 Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, με τη ρύθμιση αυτή δεν θα καταβληθούν στην ΕΥΔΑΠ, οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου άνω των 700 εκ €. 

Η παραπάνω απόφαση σε συνδυασμό με προηγούμενη Απόφαση που κατάργησε το άρθρο 5, παρ. 5 του Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ, δίνοντας τη δυνατότητα διάθεσης του συνόλου των μετοχών της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες, καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στο ξεπούλημα του φυσικού αγαθού. Σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν. 4179/13, για πρώτη φορά ο οφειλέτης, το Ελληνικό Δημόσιο, αποφασίζει το ύψος των χρεών που θα καταβάλει.

 Για τους παραπάνω λόγους, κατήγγειλα και καταψήφισα και τις δύο αποφάσεις. 

Ταυτόχρονα ζήτησα να υλοποιηθεί η Απόφαση του ΔΣ του 2010 σχετικά με την πλήρη απογραφή και αποτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΔΑΠ, η αξία των οποίων εκτιμάται άνω των 2,5 δις ευρώ.

Οι συνεπείς φορολογούμενοι πολίτες αρχίζουν ήδη να πληρώνουν πολύ ακριβά την Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, αφού και φορτώνονται το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. 

Οι Πολίτες, τα Συνδικάτα και όλοι οι Κοινωνικοί Φορείς πρέπει, έστω και τώρα, να αναλογιστούν τις βαρύτατες συνέπειες που θα φέρει η επικείμενη Ιδιωτικοποίηση του νερού και να την αποτρέψουν.

                                                            Ο Πρόεδρος ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ &

                                                       Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ


                                                                        Αγγελάκης Μανώλης