animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΔΑΠ: Προς εξόφληση άλλα 112 εκατ.

 

Το επόμενο διάστημα θα εξοφληθούν και απαιτήσεις 112,6 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΥΔΑΠ από ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΟΜΕΔΙ. Αγκάθι παραμένουν οι πρόσθετες απαιτήσεις 293 εκατ. της ΕΥΔΑΠ έναντι επιχορηγήσεων για επενδύσεις το 2000-.
Τη λύση άμεσης εξόφλησης οφειλών προς την ΕΥΔΑΠ, ύψους 112 εκατ. ευρώ και συμψηφισμού για χρέη ύψους 293 εκατ. ευρώ προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ποντάροντας στο γεγονός ότι από το 2004 εκκρεμεί η υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ της επιχείρησης και του Ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, που ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο η Βουλή (νόμος 4179/2013) το Δημόσιο κατέβαλε ήδη στην ΕΥΔΑΠ 69,3 εκατ. ευρώ για το συσσωρευμένο έλλειμμα του προγράμματος προκαθορισμένων παροχών που έχουν οι εργαζόμενοι καθώς και 169 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές Δήμων.
Το επόμενο διάστημα θα εξοφληθούν και απαιτήσεις 112,6 εκατ. ευρώ που έχει η ΕΥΔΑΠ από ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΟΜΕΔΙ για έργα που έχει κατασκευάσει για λογαριασμό τους. Θα προηγηθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα.
Το αγκάθι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εισηγμένη είναι οι πρόσθετες απαιτήσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ, που έχει η ΕΥΔΑΠ έναντι επιχορηγήσεων για επενδύσεις της περιόδου 2000-, οι οποίες αφορούσαν σε ανακαίνιση ή επέκταση του δικτύου ύδρευσης από το 2000 ως και σήμερα.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο (2744/1999) της ΕΥΔΑΠ, η επιχείρηση υπέγραψε με το Δημόσιο σύμβαση, με την οποία το Δημόσιο ανέλαβε τη δέσμευση να επιχορηγεί τις επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ, καλύπτοντας το 60% της δαπάνης, είτε από κοινοτικούς πόρους είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η εισηγμένη διαθέτει όλα τα τιμολόγια και τις εγγραφές για απαιτήσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ που αφορούν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες της δεκαετίας 2000-.
Αναλυτικά, είχε επενδύσεις:
- 432,49 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση- επέκταση του δικτύου την περίοδο 2000-08 για τις οποίες δικαιούται επιχορήγηση ύψους 259,49 εκατ. περίπου και έχει λάβει μέσω συμψηφισμού μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.
- 105,3 εκατ. ευρώ, την περίοδο 01.01.2009 - 31.12., για τις οποίες διεκδικεί επιχορήγηση σε 63,2 εκατ. ευρώ, έναντι της οποίας έχει εισπράξει μόλις 14,7 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει όλα τα σχετικά τιμολόγια δύσκολα η παραπάνω απαίτηση των 293 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να «διαγραφεί». Προκειμένου όμως η κυβέρνηση να μην καταβάλει το ποσό εξετάζει τη δυνατότητα συμψηφισμού των παραπάνω χρεών, μέσω παράτασης της άδειας εκμετάλλευσης της ΕΥΔΑΠ ή αναδρομικής αύξησης των χρεώσεων στην τιμή του ακατέργαστου νερού.
Σημειώνεται ότι από τη χρήση 2004 εκκρεμεί η σύναψη σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ, σχετικά με την παροχή στην εταιρεία ακατέργαστου νερού. Μέχρι και το 2004 η παροχή ακατέργαστου νερού από το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ συμψηφιζόταν με το παρεχόμενο από την εταιρεία κόστος συντήρησης και λειτουργίας των παγίων περιουσιακών στοιχείων αποταμίευσης και μεταφοράς ύδατος που ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ Παγίων Ν.Π.Δ.Δ.

Καμία απαίτηση για δαπάνες 704,4 εκατ. ευρώ

Με βάση την παλαιά σύμβαση καθοριζόταν ότι μέχρι και το 2004 οι δαπάνες συντήρησης δικτύου συμψηφιζόταν με το ακατέργαστο νερό, που διέθετε το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ.
Η ΕΥΔΑΠ είχε κεφαλαιακές δαπάνες 1,19 δις ευρώ για το διάστημα 2000 ως . Απ αυτά, όμως, τα 704,4 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες, στις οποίες δεν είναι εφικτό να απομονωθεί το ποσό, που αναλογεί στη συντήρηση και επομένως συμψηφίζεται και αυτό που αναλογεί στη λειτουργία του δικτύου. Ως εκ τούτου παρ ότι η ΕΥΔΑΠ διατηρεί απαίτηση (μη λογιστικοποιημένη) για τις παραπάνω επενδύσεις είναι δύσκολο να εισπράξει κάτι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης κατά την συνεδρίασή του στις 21 Οκτωβρίου διαπίστωσε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση «την αδυναμία προσδιορισμού του ποσού που αφορά συντήρηση, λόγω έλλειψης επαρκών κοστολογικών στοιχείων στην ΕΥΔΑΠ, η οποία καθιστά αβέβαιη την οριστικοποίηση της απαίτησης από το Ελληνικό Δημόσιο».
Ταυτόχρονα όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση «κατά τη διενέργεια ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές δεν ελήφθη γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο από την οποία να προκύπτει οποιαδήποτε έγκριση/αποδοχή του Ελληνικού Δημοσίου για καταβολή οποιουδήποτε ποσού για δαπάνες συντήρησης».
 http://www.sofokleous10.gr/