animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Λήγουν σε λίγα χρόνια οι συμβάσεις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με το κράτος για τη διαχείριση της ύδρευσης!,,,,,,,,,,,,,


Γρίφος για γερά μυαλά.. είναι η αποκρατικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο λόγος είναι οτι τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ δεν έχουν ισόβια σύμβαση με το ελληνικό κράτος και απλά διαχειρίζονται με συγκεκριμένες και χρονικά καθορισμένες συμβάσεις τα δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης! Η μεν μέχρι το 2019, η δε μέχρι το 2031.
Η πρόσφατη κόντρα του ΤΑΙΠΕΔ με τον κ. Μάκη Βορίδη για το αν το υπουργείο Υποδομών έχει λόγο στην πώληση της ΕΥΔΑΠ είναι ένα απλό επεισόδιο μπροστά στα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο ταμείο, ώστε να πωληθεί το 74% της ΕΥΑΘ και το 61% της ΕΥΔΑΠ. 
Η πώληση των δύο εταιριών κρύβει δύο προβληματικά σημεία: 
Πρώτον, και οι δύο έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση των δικτύων, οι οποίες λήγουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ λήγει το 2019 και σχεδόν μία δεκαετία αργότερα (το 2031) λήγει η αντίστοιχη σύμβαση της ΕΥΑΘ. 
Δεύτερον, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, οι συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν χωρίς διαγωνισμό, και αυτό σημαίνει πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι δύο εταιρείες θα εκμεταλλεύονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μετά τη λήξη τους. Μπορεί να ενδιαφερθούν ισχυροί εγχώριοι οι ξένοι όμιλοι και να καταθέσουν καλύτερες προσφορές. 
Ποιος λοιπόν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ποσοστό των δύο εταιριών όταν γνωρίζει πως σε λίγα χρόνια ενδέχεται να χάσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των δικτύων; Γιατί να μην περιμένουν οι επενδυτές 8 - 10 χρόνια να «χτυπήσουν» τον διαγωνισμό εκμετάλλευσης αντί να δαπανούν σήμερα κεφάλαια για την απόκτηση της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ; 
Οι σύμβουλοι του ταμείου, που επεξεργάζονται το σχέδιο πώλησης, θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο περιορισμένου ή μηδενικού ενδιαφέροντος εξαιτίας αυτού του λόγου. Για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εξετάζουν διάφορες λύσεις, μία από τις οποίες είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα οι διαγωνισμοί πώλησης μετοχών με τους διαγωνισμούς επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης των δικτύων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. 
Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, πιθανώς επειδή απαιτούνται εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία, πάντως, έχει ζητήσει να λειτουργήσει πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ η Ανεξάρτητη Αρχή Υδάτων στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη αρχή θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της ΡΑΕ στην ενέργεια ή της ΕΕΤΤ στις τηλεπικοινωνίες και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (ποιοτική παροχή υπηρεσιών, τιμολόγια κ.λπ.). 
Αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές πρέπει να συσταθούν σύντομα και σε άλλους προς ιδιωτικοποίηση τομείς όπως τα λιμάνια, οι αυτοκινητόδρομοι κ.ά. 
 ypodomes.com/