animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

25/05/2012 Δελτίο Τύπου - Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας


Την ώρα που πραγματοποιείται η σύσκεψη που κάλεσε ο Υπουργός Εργασίας, την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι ζουν σφαγιασμό των μισθοδοτικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων σε εφαρμογή των απαράδεκτων μνημονιακών νόμων που έχουν ψηφιστεί.
Εξηγήσαμε και το λέμε με κάθε καθαρότητα ότι δεν θα δεχτούμε επ΄ ουδενί να αποπροσανατολιστούν και να κοροϊδευτούν οι εργαζόμενοι ότι δήθεν την ώρα που οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους το όπλο των νόμων και το εφαρμόζουν με βιαιότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία κυρίων που θα τα λύσει όλα.
Τέτοια πράγματα στην πραγματική ζωή δεν ισχύουν. Μόνο στις φαντασιώσεις. Γι΄αυτό, για να αποδειχτεί ποιος πραγματικά θέλει να ανατραπούν αυτοί οι νόμοι κι αν οι εργοδότες λένε αλήθεια είτε στις επιστολές που έστειλαν στον Πρωθυπουργό είτε στις θέσεις που τώρα διατυπώνουν ζητήσαμε να συγκληθεί αμέσως η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και όλα αυτά να αποτυπωθούν με απόλυτη σαφήνεια ως θέσεις των μερών και να δεσμευτούν τα κόμματα ότι αμέσως μόλις συγκροτηθεί κυβέρνηση το πρώτο νομοθέτημα θα αφορά στην ανατροπή των απαράδεκτων αυτών ρυθμίσεων.
Επιτρέψτε μου, γιατί πολλές φορές και οι συνάδελφοί σας κάνουν λάθος, δεν είναι μόνο η μετενέργεια, και η μετενέργεια δεν είναι χρονικό ζήτημα. Είναι κατ΄αρχήν ότι καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δεν μειώθηκαν μόνοι μισθοί, καταργήθηκε η Εθνική Γενική, αν διαβάσατε καλά το Μνημόνιο. Πλέον, θα αποφασίζει η κυβέρνηση για το ύψος του εθνικού μισθού. Δεύτερον, δυο ακρογωνιαίοι λίθοι του εργατικού οικοδομήματος, του εργατικού δικαίου, που είναι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων ώστε να αφορούν όλους τους εργαζόμενους και η μετενέργεια όχι ως προς τον χρόνο αλλά το τι θα συμβεί όταν περάσει αυτός ο χρόνος, καταργούνται δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα με προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις. Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προνοιακές παροχές που εδίδοντο μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας που αφορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους και χρηματοδοτούντο αποκλειστικά από πόρους εργοδοτών και εργαζομένων.
Αυτά είναι ζητήματα που εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα αφήσουμε στη σφαίρα της φαντασίας. Σε όλους αυτούς που λένε για συμφωνίες κυρίων και άλλα τέτοια συναφή και καλλιεργούν φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους, λέμε ένα πράγμα: Εθνική Επιτροπή. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Αν κατάλαβα καλά διαφωνείτε με το να παγώσει η μετενέργεια μέχρι το τέλος του μήνα; Και δεύτερον, ο κουκουλοφόρος της Τρόικας είναι ο κ.Βενιζέλος, ο ΣΕΒ ή και οι δύο μαζί;

Απάντηση: Λέω ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει αυταπάτες. Η μετενέργεια δυστυχώς είναι νόμος. Και οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους. Και να δώσει ο οποιοσδήποτε όρκους πίστης στο εργατικό δίκαιο ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ότι θέλει. Οι όρκοι πίστης και οι συμφωνίες κυρίων είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Κι όσοι τους καλλιεργούν λένε ψέματα στους εργαζόμενους.

Αν αυτή η Κυβέρνηση ήθελε να βγάλει πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και να καταργήσει τη μετενέργεια, να παγώσει τη μετενέργεια, μακάρι, μακάρι να το έκανε. Όμως δεν έχει αυτή τη θεσμική δυνατότητα γιατί είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Για το άλλο που ρωτήσατε, περί κουκουλοφόρων, είμαι ο πρώτος που μίλησα πολύ καιρό πριν γι΄αυτό και έδωσα και στοιχεία και έγγραφα και θέλω να σας πω το εξής: εργοδοτικά συμφέροντα, εργοδοτικοί κύκλοι από τον τουρισμό, από τις εκδόσεις κι από τις τράπεζες κυρίως, ήταν αυτοί που πήγαιναν από την πίσω πόρτα στην Τρόικα και υπαγόρευαν αιτήματα και παράλογες απαιτήσεις. Την τελική ευθύνη όμως έχουν αυτοί που νομοθέτησαν αυτές τις απαράδεκτες απαιτήσεις της Τρόικας και των εργοδοτών.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ