animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Καλά νέα στη Ν.Δ -.«Ευρωδραχμή» και τελεσίγραφο και από τη Γαλλία


Η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και η «σκληρή γραμμή» που επιμένουν να κρατούν ο Γ. Καρατζαφέρης και ο Π. Καμμένος σφράγισαν με αντικρουόμενα συναισθήματα την χθεσινή ημέρα – ρίχνοντας πάντως στο κενό από ειδησεογραφικής πλευράς τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το εξωτερικό παρέμειναν εξίσου σαφή, με τον Γάλλο υπουργό των Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να στέλνει το δικό του τελεσίγραφο.

«Πρέπει να εξηγήσουμε χωρίς αλαζονεία στους Έλληνες φίλους μας πως αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, και πιστεύω ότι αυτό θέλει η πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να στηρίξουν κόμματα που θα τους κάνουν να το εγκαταλείψουν», είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Είναι πολύ λεπτό θέμα γιατί δεν θέλουμε να τους δώσουμε μαθήματα. Όμως ταυτόχρονα η Γαλλία, που δεν θέλει να δώσει μάθημα πρέπει να πει ορισμένα πράγματα στους Έλληνες φίλους της», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως «πρέπει ο καθένας να καταλάβει πως αυτό που διακυβεύεται είναι το αν θα παραμείνει ή όχι η Ελλάδα στο ευρώ», καθώς «δεν μπορούμε να θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ και να μην κάνουμε καμιά προσπάθεια».

Στο μεταξύ, την έκδοση «ευρωδραχμής», προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την εκπαραθύρωσή της από την ευρωζώνη, πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank,Τόμας Μάγερ.

Σε έκθεσή του, αναφέρει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα «ελληνικού ευρώ» ή «Geuro», που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα με τα οποία θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι υποχρεώσεις της χώρας. Προϋπόθεση γι' αυτό θα αποτελούσε, βέβαια, η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν και σε μικρότερο βαθμό από τώρα.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Μάγερ, να συνεχιστεί η μεταβίβαση χρημάτων αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και όχι για την κάλυψη των εσωτερικών της αναγκών. Στην περίπτωση αυτή, θα έπρεπε να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες στην κατοχή μιας ευρωπαϊκής «bad bank» και να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF).

Θετική παρενέργεια της λύσης αυτής θα ήταν πως όλες οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα τελούσαν υπό την εγγύηση της ευρωζώνης, ενθαρρύνοντας τους καταθέτες να τις επιστρέψουν στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Deutsche Bank, με την έκδοση των «Geuro» θα αποτρεπόταν αφενός η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη και θα προσαρμοζόταν αφετέρου η συναλλαγματική της ισοτιμία.

«Λογικά, θα έχουμε στην αρχή μαζική υποτίμηση», λέει ο Μάγερ στην έκθεσή του. «Mετά θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της χαμηλότερης ισοτιμίας, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ξαναμπεί πλήρως στο ευρώ»,  κατέληξε.

Τέλος, επιστολή στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη στρατηγική για την ανάπτυξη την οποία θα πρέπει να προωθήσει η ΕΕ, απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, ενόψει της αυριανής άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Τονίζει ότι στόχος της Συνόδου δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στην τακτική Σύνοδο του Ιουνίου. Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει οι συζητήσεις των «27» να επικεντρωθούν σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

Πρώτον, θα πρέπει να υπογραμμιστεί η ανάγκη εφαρμογής υγιών εθνικών οικονομικών πολιτικών οι οποίες αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» μιας φιλικής προς την ανάπτυξη στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφεύγονται μακροοικονομικοί εκτροχιασμοί.

Δεύτερον, θα πρέπει να προωθηθούν ευρωπαϊκές πολιτικές με προστιθέμενη αξία, όπως το πρόγραμμα για την Ενιαία Πράξη Εσωτερικής Αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας και στην προώθηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Τρίτον, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα προς όφελος της χρηματοδότησης της οικονομίας. Ο κ. Ρομπάι αναφέρεται ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης της ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής με αύξηση των κεφαλαίων και ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων (π.χ. τη χρηματοδοτική διευκόλυνση για τον επιμερισμό κινδύνου και εγγυήσεις δανείων για τις Μεταφορές). Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία να δρομολογηθεί η πιλοτική φάση των ομολόγων για τα έργα και οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ να κατευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική σύγκλιση. Παράλληλα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών, επιμένει στην ανάγκη να διεξαχθεί συζήτηση και για το θέμα της υιοθέτησης φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τέταρτον, θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο Χ. Ρομπάι τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις επενδύσεις και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των πολιτικών απασχόλησης.