animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Νερό, πηγή ζωής...



Πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον ανθρώπινο οργανισμό; Πόσο νερό χάνει καθημερινά ο οργανισμός του ανθρώπου; Πώς μπορεί να ελέγξει κανείς τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού; Τι συμβαίνει όταν διψάμε; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διαιτολόγος-διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» Κική Γούτα.

Το 60-70% του συνολικού βάρους του ανθρώπου αποτελεί το νερό, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και απομακρύνει τις άχρηστες, δηλαδή τις τοξίνες.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά λειτουργεί και ως μέσο απορρόφησης κραδασμών, προστατεύοντας τα οστά, τους μύες, αλλά και ευαίσθητα όργανα, όπως ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη.

Μία ακόμα σημαντική λειτουργία του νερού είναι ότι εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος, που θα είχαν καταστρεπτικές επιπτώσεις στον οργανισμό, διατηρώντας τη μέσα σε στενά όρια.

«Η απώλεια νερού σε ποσοστό 10% με την εφίδρωση οδηγεί σε αφυδάτωση, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία, ενώ όταν το ποσοστό αυτό ξεπεράσει το 20% επέρχεται ο θάνατος» επισημαίνει η κ. Γούτα.

Έχετε, όμως, αναλογιστεί πόσο νερό χάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός και πώς μπορεί να αναπληρώσει αυτή την απώλεια;

Η απώλεια νερού καθημερινά είναι γύρω στα 2,5 λίτρα, εκ των οποίων τα 0,5 με την αναπνοή, τα 0,4 με τον ιδρώτα, το 1,5 με τα ούρα και το 0,1 με τα κόπρανα, λέει η κ. Γούτα.