animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΝΕΟ "ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

www.apospasma.gr
ΝΕΟ "ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Σκληρότερες των συμφωνηθέντων περικοπές θα περιλαμβάνει το μετεκλογικό «πακέτο», καθώς, το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους τεχνοκράτες της τρόικας, διαπιστώνει ότι… δεν βγαίνουν οι αριθμοί.
 Νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις
 Η πραγματοποίηση απολύσεων στο Δημόσιο αλλά και ένα νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις θα αποτελέσουν το «μαξιλάρι» ώστε να εξοικονομηθούν τα 11,7 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα. Οπως προβλέπει το μνημόνιο 2, θα υπάρξει μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 37.000 άτομα τον χρόνο μέχρι και το έτος 2015, μείωση των προσλήψεων ή και απολύσεις των εργαζομένων στους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Πάντως, ακόμη κι αν γίνουν απολύσεις, τόσο η αποζημίωση που θα πρέπει να δοθεί όσο το εφάπαξ θα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Γι’ αυτό μπαίνουν στο τραπέζι σενάρια πλαφόν στις αποζημιώσεις και «κουρέματος» στο εφάπαξ, τα οποία, αν εγκριθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα «περάσουν» σε δεύτερη φάση και στον ιδιωτικό τομέα. Από την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης (μείωση φορέων και προσωπικού) ο στόχος είναι η εξοικονόμηση ποσού ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,1 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014.
 Δεν επαρκούν τα μέτρα
 Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εφαρμογή του προγράμματος δεν είναι στα… καλύτερά της, καθώς για παράδειγμα, εντός του 2011 έπρεπε να τεθούν σε εφεδρεία περίπου 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, το μέτρο απέδωσε ελάχιστα και το βάρος μετατίθεται για τα επόμενα έτη, από φέτος μέχρι και το 2015.
Εντός του 2012, 15.000 χιλιάδες άτομα πλεονάζοντος προσωπικού μετατίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, προερχόμενα κυρίως από φορείς ή μονάδες που κλείνουν ή συρρικνώνονται σε μέγεθος. Στο προσωπικό που βρίσκεται σε εργασιακή εφεδρεία καταβάλλεται ποσοστό 60% των βασικών τους αποδοχών (εξαιρουμένων των υπερωριών και άλλων επιπλέον αποδοχών) για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών, μετά το οποίο απομακρύνονται.
Η περίοδος παρατείνεται μέχρι τους 24 μήνες για το προσωπικό το οποίο είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι πληρωμές στο προσωπικό για τον χρόνο όπου τελούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θεωρούνται τμήμα των πληρωμών της αποζημιώσεώς τους.
 Περικοπές από τα ειδικά μισθολόγια
 Την ίδια ώρα, οι προδιαγεγραμμένες περικοπές από τα ειδικά μισθολόγια, της τάξης του 12%, θα επιφέρουν μείωση μόνο 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης να ψάχνει εναγωνίως για πιο δραστικές λύσεις.
Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκονται οι συντάξεις και στον ιδιωτικό τομέα, οι δαπάνες για υγεία και περίθαλψη, άμυνα, δημόσιες επενδύσεις, τα προνοιακά επιδόματα, οδοιπορικά και προμήθειες, καθώς και οι καταναλωτικές δαπάνες.