animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ελλαδα: Το μεγάλο «ξεπούλημα» του νερού

Ο Πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός, καταγγέλει τα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ...
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει το 27% της ΕΥΔΑΠ απο το 61% που κατέχει και το 40% της ΕΥΑΘ απο το 74% που κατέχει στον ιδιωτικό τομέα.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού ειναι μία κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια προσφορά στον βωμό του κέρδους των ξένων πολυεθνικών εταιρειών, κυρίως της Γερμανιας και της Αγγλίας, αφού καμμά ελληνική εταιρεία δεν εχει την αντίστοιχη εμπειρία τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Αυτό το ξεπούλημα του πόσιμου νερού σύμφωνα με διεθνείς μελέτες με τελευταία αυτή του Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας δείχνουν οτι σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού:

1. Σε καμία δεν παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του νερού

2. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υλοποιήθηκαν οι βελτιώσεις στα συστήματα υδρεύσης και άλλες επενδύσεις που υποσχέθηκαν

3. Σε όλες τις περιπτώσεις η τιμή του πόσιμου νερού αυξήθηκε.

4. Στη Νότιο Αμερική την Βενεζουέλα,την Αργεντινή και αλλού τα ξεπερασμένα δίκτυα ύδρευσης αντιμετωπίστηκαν από τίς ιδιωτικές εταιρείες με αυξημένες δόσεις χλωρίωσης του νερού αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών αφού αυτές εμφανίζωνται αργότερα (αρθρίτιδα,οστεοπορωση,υψηλή αρτηριακή πίεση,καρδιαγγειακά προβλήματα κλπ) ενω χωρις υπερχλωρίωση τα συμπτώματα είναι αμεσα,(διάρροιες,γαστρεντερικές διαταραχες κλπ).

5. Στο Βερολίνο που στην δεκαετία του 1990 εφαρμόστηκε η μερική ιδιωτικοποίηση του νερου,σημερα κατόπιν πιέσεων των πολιτών ο δήμος επαναγοράζει απο τις ιδιωτικές εταιρείες τα δικαιώματα νερού.
Η Ε.Ε απο την πλευρά της είναι ο πρωτεργάτης της ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού.Ο επίτροπος Barnier αποκαλεί ξεδιαντροπα την ιδιωτικοποίηση του νερου:σύμπραξη του ιδιωτικόυ με τον δημόσιο ή τον αυτοδιοικητικό τομέα.

Η Ε.Ε προωθεί σε όλες της χώρες μέλη την ιδιωτικοποίηση της διαχείρησης του νερού, με πρώτες τις χώρες που βρίσκωνται υπο οικονομική κρίση ,την Ελλάδα,την Πορτογαλία ,την Ισπανία και ακολουθεί η Κύπρος.

Ετσι σε πρώτο βήμα η ΕΕ προωθεί την μερική ιδιωτικοποιηση του πόσιμου νερού για να ακολουθήση σε δεύτερο βήμα η πλήρη ιδιωτικοποίση και η παραδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην Ελλάδα επικρατεί μία παράξενη σιωπή, λες και κανένας πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό.Αποκλείεται να πιστεύουν οι Ελληνες καταναλωτές οτι θα μειωθούν οι τιμές του νερού αφού πουθενά στον κόσμο δεν συνέβη κατι τέτοιο Αποκλείεται να πιστεύουν οτι θα βελτιωθεί η ποιότητα του νερού αφού απαιτούνται για κάτι τέτοιο τεράστιες επενδύσεις που καμμία εταιρεία δεν έκανε σε καμμία πόλη του κόσμου που εμπλέχθηκε.Αποκλείεται να πιστεύουν οτι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αφού κάτι τετοιο δεν ισχυρίζωνται ούτε οι ίδιες οι ιδιωτικές εταιρείες.Αποκλείεται να πιστεύουν οτι θα συμβάλουν στην ύφεση και την μείωση του χρέους αφού μόνο οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες θα εμπλακούν και μονο αυτές θα έχουν το μεγάλο μερίδιο του κέρδους.

Οι Ελλήνες πολίτες πρέπει να αντιδράσουν δυναμικά διότι το νερό είναι ενα δημόσιο αγαθό το οποίο δεν παραχωρειται σε ιδιώτες ούτε τεμαχίζεται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου φόρέα,και για την υγιεινή και ασφάλεια του νερού υπεύθυνη είναι μόνον η πολιτεία.

http://vivanews.gr