animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Αποκλείστηκε αύξηση του κατώτατου μισθού στη συνάντηση ΓΣΕΕ - εργοδοτών


Καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα πρέπει να προσδοκούν οι εργαζόμενοι από τις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για τη νέα εθνική σύμβαση, ενώ προς συζήτηση είναι η διάσωση και διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%).

Κατά την δεύτερη συνάντηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, την Πέμπτη, κατέστη σαφές ότι δεν συζητείται η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που ήταν πριν την μείωση ύψους 22% που επέφερε το δεύτερο μνημόνιο.

Κάτι ανάλογο διεκδικούσε η ΓΣΕΕ ζητώντας να συμφωνηθεί η επαναφορά στην σύμβαση που ίσχυε προ του Μνημονίου.

Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η διατήρηση του επιδόματος γάμου, καθώς και όλων των θεσμικών ρυθμίσεων των προηγούμενων συμβάσεων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενη συνάντηση η οποία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Στη συνάντηση δεν παρέστη εκπρόσωπος του ΣΕΒ, κάτι που σχολιάσθηκε αρνητικά από τους συνδικαλιστές
.


Στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο αποδίδει ο ΣΕΒ την ευθύνη για την απουσία των εκπροσώπων του.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του συνδέσμου, αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικοινώνησε προσωπικά τη Μεγάλη Τετάρτη με τον κ. Παναγόπουλο ζητώντας τριήμερη μετάθεση της συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων, δεδομένου ότι τη Δευτέρα. 13 Μαΐου, πραγματοποιείται η Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Συνδέσμου».

«Ενώ, λοιπόν, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδειξε απόλυτη κατανόηση, την παραμονή το βράδυ ο ΣΕΒ ειδοποιήθηκε -από τρίτους- ότι η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 9/5 το πρωί», προστίθεται.

«Αυτά ως προς τους λόγους της απουσίας του ΣΕΒ σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε τον ΣΕΒ για την απουσία του, υποστηρίζοντας ότι «παρά το ότι υπήρχε συμφωνία να βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν προσήλθε, τους λόγους αναζητήστε τους».

«Ομως. έχουν μια μεγάλη υποχρέωση απέναντι στον κόσμο της εργασίας έχουν υποχρέωση και ευθύνη. Δεν μπορούν επειδή έχουν το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και όλες τις ελαστικότητες, τις απόλυτες ελαστικότητες που νομοθέτησε η κυβέρνηση, να συμπεριφέρονται μ αυτόν τον τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους του μόχθου, απέναντι στους εργαζόμενους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό», προσέθεσε.

Επτά σημεία συζήτησης κατέθεσε η ΕΣΕΕ

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατέθεσε επτά σημεία συζήτησης στη σημερινή συνάντηση.

Τα επτά σημεία έχουν ως εξής:

1. Στήριξη του κοινωνικού διαλόγου από την Κυβέρνηση σε όλες του τις εκδοχές με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε μία κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της εργασιακής ειρήνης.

2. Η ΕΓΣΣΕ και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έστω και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου και να έχει γενική και καθολική ισχύ.

3. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, ώστε να μην πυροδοτηθούν καταστάσεις αθέμιτων πρακτικών και τάσεις αποδιοργάνωσης στις οργανώσεις κοινωνικής εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

4. Εντοπισμός και διόρθωση όλων των αδυναμιών που παρουσίασε το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων του ν. 1876/1990 σε όλο το φάσμα της εικοσαετούς λειτουργίας του, αλλά και ο επανακαθορισμός ενός νέου και σύγχρονου ρόλου των κοινωνικών εταίρων.

5. Συμφωνία για καμία περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, αυτή την χρονική περίοδο, προοδευτική σύγκλιση ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων και εξεύρεση σημείων αναφοράς για σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα.

6. Σχεδιασμός μιας καινούριας, ρεαλιστικής και σεβαστής από όλους Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ταυτόχρονη κατάρτιση μίας «Εθνικής Εργασιακής Συμφωνίας» για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δύο μερών, την ανάσχεση της ανεργίας και την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

7. Δημιουργία κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας για την προώθηση και επίλυση θεμάτων καίριας σημασίας, τα οποία θα ενισχύσουν δυναμικά την απασχόληση, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, τη συνεχή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των ανέργων, των νέων εργοδοτών και εργαζομένων.

«Στο ελληνικό εμπόριο δεν αποδεχόμαστε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή "μισθών ασανσέρ" με διαφορετικά μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης και τόνισε πως επιδίωξη της Συνομοσπονδίας είναι μια ισχυρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση, που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές.

Απουσίασε και το ΠΑΜΕ 

Για «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» έκανε λόγο το ΠΑΜΕ και ανακοίνωσε νωρίτερα την απουσία της παράταξής του (ΔΑΣ) από τη συνάντηση, «μη θέλοντας να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους μια συζήτηση που πάνω στο τραπέζι είναι μόνο το πόσα ακόμα θα χάσουν οι εργαζόμενοι».

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ότι οι εργοδότες «προσανατολίζονται στον νέο κατώτερο μισθό».

Οντως η απόσταση από την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των εταίρων είναι μεγάλη, όπως φάνηκε από την πρώτη συνάντησή τους για το θέμα στις 25 Απριλίου.

Τότε ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος τονίζοντας ότι η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα», απέρριψε το αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.

Την αλλαγή των συνθηκών, κυρίως μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, αναγνωρίζουν και υπογραμμίζουν και μικρότεροι εργοδοτικοί φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ), που μέχρι τώρα κρατώντας ηπιότερη και πιο υποστηρικτική στάση, στήριζαν τα αιτήματα των συνδικάτων για το θέμα των μισθών και των συμβάσεων.

Ενδεικτική η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ την Τετάρτη στην οποία αφού προειδοποιεί ότι η λήξη της μετενέργειας θα επιφέρει νέες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις με τη μείωση των μισθών να φθάνει έως και 20%, επισημαίνει εκ νέου ότι οι συνθήκές έχουν αλλάξει και τονίζει ότι:

«Επί του παρόντος η ΕΣΕΕ μπορεί να μετέχει σε μία συμφωνία εργασιακής ειρήνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την ανάσχεση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης και "μαύρης" εργασίας, καθώς και την επιθυμία όλων να επιστρέψει η διαδικασία στην αρμοδιότητά μας και να επαναθεσμοθετηθεί η υποχρεωτική επέκταση της ΕΓΣΣΕ».

«Οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της δύναμης του κοινωνικού διαλόγου καλούμαστε να βγούμε μόνοι μας από την προσπάθεια απομόνωσής μας και να παίξουμε ένα νέο, σύγχρονο και ουσιαστικό ρόλο, μαθαίνοντας από τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος» τονίζει η ΕΣΕΕ, κάνοντας χρήσιμη ανασκόπηση στο πώς φτάσαμε ως εδώ και το ρόλο της Συνομοσπονδίας στις διαπραγματεύσεις.

Ειδικά δε σε ότι αφορά το ενδεχόμενο η ΓΣΕΕ να προσπαθήσει να υπογράψει ΕΓΣΣΕ με όσους εκ των εργοδοτών το δεχθούν, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι για την Συνομοσπονδία κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό «δεδομένου ότι η Εθνική Κλαδική Σύμβαση του Εμπορίου είναι ακόμα σε ισχύ. Το περιβάλλον όμως όντως έχει αλλάξει από τα δικά μας λάθη και φοβίες και από την στιγμή που η -οποιαδήποτε- Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ισχύει μόνο για τους εργοδότες που την υπογράφουν, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με φαινόμενα αντιδράσεων και επιπλέον αποχωρήσεων μελών μας από τους Εμπορικούς Συλλόγους».
 tanea.gr