animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ Έπεσε η τελευταία «κόκκινη γραμμή»

23/11/2011
Πράξη τις επιταγές του Βερολίνου κάνει η Κομισιόν και προτείνει παρέμβαση στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Όπως αναμενόταν και όπως ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε, η Κομισιόν, με δύο προτάσεις της, θα ζητήσει να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

Επί του θέματος, η Κομισιόν θα παρουσιάσει δυο προτάσεις που θα ενισχύουν την σταθερότητα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ρεν διευκρίνισε πως «η πρώτη πρόταση θα υποστηρίζει την κουλτούρα της εθνικής σταθερότητας, ζητώντας την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στους προϋπολογισμούς, σε εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Προσέθεσε ότι  η Κομισιόν θα ζητήσει να ενσωματωθούν αυτοί οι κανόνες στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα.

Επίσης, η Κομισιόν θα προτείνει οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει ανεξάρτητων προβλέψεων από εθνικές επιτροπές.

Ο κ. Ρεν είπε πως ειδικά «για τις χώρες της ευρωζώνης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι σύμφωνοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προτού αυτοί εφαρμόζονται», υπογράμμισε ο κ. Ρεν.

Και επομένως,  «η Κομισιόν θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί».

Ο Όλι Ρεν δήλωσε εξάλλου ότι τα «ομόλογα σταθερότητας» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε πέντε χώρες-μέλη (Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Κύπρο και Μάλτα) που ενδέχεται να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα ο έλεγχος και η έγκριση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών αποτελούσε μέχρι πρόσφατα «κόκκινη γραμμή», καθώς αποτελεί ζήτημα κατάργησης εθνικής κυριαρχίας.