animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ύφεση 2,8%, ανεργία 17,1%, φόρους και πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

Δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος... στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για την παρουσίαση των κυριότερων μεγεθών του προϋπολογισμού του 2012.Όπως σημείωσε, «έχουν ήδη ψηφιστεί και υλοποιούνται» και άρα «δεν χρειάζονται νέα μέτρα».Αναφερόμενος στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό, (0,6% για το 2012) επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα εικονικό στον πληθωρισμό αυτό. Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έχει γίνει με πολύ αυστηρό τρόπο. Έχει γίνει υπερεκτίμηση και όχι υποεκτίμηση των στόχων».Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την κατάθεση πλεονασματικού προϋπολογισμού, σε πρωτογενές επίπεδο, ως την «πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου». «O νέος προϋπολογισμός για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η υπερψήφιση του από τα 4/5 των βουλευτών θα σημάνει κάτι για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας».

Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός «κατατίθεται υπό δυσμενείς διεθνούς όρους, αλλά πολύ καλούς οιωνούς από την εσωτερική συναίνεση που διαμορφώνεται».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου διακανονισμού στεγαστικών δανείων όσων πολιτών θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο.

Συγκεκριμένα, ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι τις ερχόμενες ημέρες κατατίθεται νομοσχέδιο διακανονισμού στεγαστικών δανείων όσων πολιτών θίγονται από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ τόνισε ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πολλαπλά εγγυημένες.

Επίσης, επεσήμανε ότι οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα και ότι σήμερα θα έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο και με τον ίδιο. Θα ακολουθήσουν από αύριο συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων, είπε ο κ.Βενιζέλος.

"Οι συζητήσεις δεν θα αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες αλλά θα δούμε το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε", πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) o υπουργός είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί στο 100%.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι η ροή της εξόφλησης των λογαριασμών ακινήτων με το τέλος ακινήτων είναι ακριβώς η ίδια, όπως και προηγουμένως, ήτοι με τη ροή εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ χωρίς το τέλος.

"Καταγράφουμε αδικίες και παραλογισμούς και τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες ώστε όλα να είναι πιο διαφανή, πιο δίκαια πιο λογικά. Όπου υπάρχουν λάθη θα διορθωθούν, θα γίνουν συμψηφισμοί", τόνισε.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2012

Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο προβλέπει σημαντική πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012

Επίσης, η μεγάλη βουτιά του ελλείμματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Έτσι το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ. ευρώ εφέτος.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ( το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ. ευρώ φέτος ( 2,1% του ΑΕΠ ).

Σημαντική μείωση και στο δημόσιο χρέος προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος. Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ. ευρώ οι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ. ευρώ.

Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ εφέτος.

Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% τον επόμενο χρόνο έναντι μείωσης 5,5% φέτος ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 17,1% κατά μέσο όρο έναντι 15,4%.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα τρέχει με ρυθμό 0,6% έναντι 2,8% εφέτος.

Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού τονίζεται ότι η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:

• Την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

• Τη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.

• Τη βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

• Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

• Την περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις).