animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ



14 Δεκεμβρίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΘΥΣΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ



Οι τραγικοί χειρισμοί της επικίνδυνης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οδήγησαν στην πλέον αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Το αποτέλεσμα, για το οποίο σήμερα δηλώνει υπερήφανος ο αλαζόνας πρωθυπουργός  ήταν να μειωθεί η αξία της περιουσίας του ελληνικού λαού από 25 δισ. σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Παρέλαβαν τράπεζες με αυξημένο κρατικό έλεγχο και τις παρέδωσαν με εξευτελιστικό τίμημα στους ξένους επενδυτές, κόντρα στη δήθεν αριστερή ιδεολογία τους αλλά κυρίως εις βάρος του Εθνικού συμφέροντος. Άρπαξαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με ολέθριες συνέπειες για τις συντάξεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σχέδιο Β της συγκυβέρνησης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση με κάθε μέσο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής.  Με ευθεία παρέμβαση προς τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ, το Μαξίμου έδωσε εντολή, να «επενδύσουν» σε αυτό το εκ των προτέρων αποτυχημένο-παράνομο εγχείρημα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ έχει ήδη εγκρίνει το στρατηγικό πλάνο επενδύσεων της Εταιρείας και έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Επιτροπή για την αρνητική κατάσταση της Τράπεζας Αττικής καθώς και για το πιθανό ρίσκο κουρέματος των καταθέσεων της ΕΥΔΑΠ στη συγκεκριμένη τράπεζα, ύψους 60 εκ. ευρώ.  Κι ενώ οι καταθέσεις της Εταιρείας στις συστημικές Τράπεζες μεταφέρονται από την Επιτροπή προς την Τράπεζα της Ελλάδας, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί 130 εκ. ευρώ (το 55% των ταμειακών διαθεσίμων), οι επισφαλείς καταθέσεις στη μη συστημική Αττικής, παραμένουν αμετακίνητες.  Τελικά ποιος διαχειρίζεται τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ;  Η αρμόδια Επιτροπή ορισμένη από το Δ.Σ. ή το Μαξίμου και ο Υπουργός που «καίγεται» να περισώσει την Τράπεζα Αττικής;  Επιπλέον την Πέμπτη 10/12/2015 η Διοίκηση έφερε άρον άρον προς ψήφιση στο Δ.Σ. εισήγηση περί συμμετοχής της Εταιρείας στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής ύψους 10 εκ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι αποκρύπτεται σκοπίμως το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής. Την Τετάρτη 16-12-2015 στην νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να δοθούν τα πρακτικά και όλες οι σχετικές αποφάσεις.
Πελαγωμένη η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αφού εισήγαγε το θέμα προς συζήτηση, δεν μπόρεσε τελικώς να πάρει Απόφαση, καθώς τέσσερα μέλη προερχόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίστηκαν καν στη συνεδρίαση επικαλούμενοι κόλλημα φοβούμενοι τις βαρύτατες συνέπειες, ενώ και στους παρόντες υπήρχε διαφωνία επί του θέματος.  Είναι πασιφανές ότι οι άνθρωποι που υποτίθεται βρίσκονται στην ηγεσία της ΕΥΔΑΠ για την προστασία των συμφερόντων της, το μόνο που τους απασχολεί είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά του κόμματός τους. Η ΕΥΔΑΠ δεν είναι χρηματιστηριακή εταιρεία. Αποδεικνύεται από τη μέχρι τώρα θητεία τους και τις αποφάσεις τους ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και επικίνδυνοι  και έχουν υποβαθμίσει πλήρως τη λειτουργία του ΔΣ με τις ενέργειές τους.
Ας μην ανησυχούν οι "συνδικαλιστές" του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΔΑΠ για το τι θα κάνει ο Εκπρόσωπος μας στο Δ.Σ.  Είναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα και κάθε τι που είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ, όπως καταψήφισε και τις Εργολαβίες των 22,5 εκ ευρώ, που ήρθαν πριν λίγες μέρες, σε μια συνεδρίαση, χωρίς να εμφανίσουν τα τεύχη δημοπράτησης με συνέπεια να παραδώσουν όλο το τεχνικό αντικείμενο της Εταιρείας στους εργολάβους.  Το ΣΕΚΕΣ-ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε από την πρώτη στιγμή τι επρόκειτο να συμβεί αλλά εσκεμμένα σιώπησαν προκειμένου να περάσει το κυβερνητικό σχέδιο χωρίς αντιδράσεις.  Όταν είδαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό να συμβεί εξέδωσαν επικριτική ανακοίνωση, όχι βέβαια για τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της, αλλά προκειμένου να διασώσουν κάποιους από την φίλα προσκείμενη διοίκηση από τις αναταράξεις των επόμενων ημερών που είναι βέβαιες μετά τις τελευταίες εξελίξεις.  Το Προεδρείο του Συλλόγου Μηχανικών ΣΕΚΕΣ-ΠΑΣΚΕ από την άλλη στην κατάπτυστη ανακοίνωσή του τάσσεται υπέρ της εκχώρησης των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα Αττικής.  Για άλλη μια φορά με την πολυγλωσσία τους φανερώνεται η ασυνέπεια και η αφερεγγυότητά τους. 
Η εν λόγω τοποθέτηση υψηλού ρίσκου για τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της επενδυτικής πολιτικής διαχείρισης των διαθέσιμων της Εταιρείας και αντίκειται στο κεντρικό επενδυτικό στόχο της που είναι ο περιορισμός του κινδύνου.  Ο κοινωνικός ρόλος της ΕΥΔΑΠ δεν εξυπηρετείται με τη διάσωση τραπεζών αλλά με την υποστήριξη των ασθενών κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Έντονη είναι η ανησυχία μας, καθώς βλέπουμε πως τα σωρευμένα κέρδη της πιο υγιούς οικονομικά Εταιρείας, μέσα σε λίγους μόλις μήνες κακοδιαχείρισης κινδυνεύουν να γίνουν καπνός.  Εν όψει μάλιστα της επικείμενης επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους που θα συμβεί το επόμενο διάστημα είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι μισθοί των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις της  Εταιρείας.  Τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης Ταμειακών Διαθεσίμων θα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα πειθαρχικά για τις αποφάσεις τους και για τυχόν ευθύνες ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς σύμφωνα με την Απόφαση του Δ.Σ. που τους ορίζει, πρέπει να εργάζονται με γνώμονα πρωτίστως τη διασφάλιση της αξίας του κεφαλαίου των ταμειακών διαθεσίμων της Εταιρείας. 
Η εμμονή στη συγκεκριμένη απόφαση, οι χαριστικές ρυθμίσεις σε Δήμους και οι ρουσφετολογικές πράξεις τους είναι βέβαιο πως φέρνουν την Εταιρεία σε δυσμενή θέση, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους καταναλωτές και για τους εργαζόμενους. 




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ