Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Ολοι οι νέοι φόροι - Τι αλλάζει για εισοδήματα του 2015

Νέες εκπλήξεις επιφυλάσσει η κυβέρνηση για χιλιάδες φορολογουμένους, καθώς λίγο πριν την εκπνοή του έτους ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή νέες ρυθμίσεις που θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015. Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καταρτίζει ένα ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ενσωματωθούν οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, το Περιουσιολόγιο, αλλά και περιορισμένες αλλαγές στη φορολογία των φετινών εισοδημάτων των φυσικών προσώπων.
Τις φορολογικές αλλαγές στα εισοδήματα του 2015, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ειδικότερα ο κ. Αλεξιάδης, αναλύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα όπως είπε δεν υπερασπίζεται ιδεολογικά σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ανέφερε ότι μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής που εξετάζονται ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών αφορούν:
Φορολογική κλίμακα - αφορολόγητο. Εξετάζεται και εφόσον εγκριθεί από τους θεσμούς να θεσπιστεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο εισοδήματος για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. μισθωτοί που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με εισοδήματα από «μπλοκάκι») προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση που προκύπτει με την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015.
Εισοδήματα από ενοίκια. Περισσότερους φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν το 2016 οι φορολογούμενοι που θα εισπράξουν φέτος εισοδήματα από ακίνητα. Για τα εισοδήματα αυτά, αναμένεται να καθιερωθεί νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% (για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) και 33% (για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά) θα είναι αυξημένοι. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, δηλαδή σε όσους εισπράττουν υψηλά εισοδήματα από τα ακίνητα που εκμισθώνουν.
Αγρότες. Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον φόρους κατά 32 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτών. Έτσι, μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015 δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Αποδείξεις: Το μέτρο των αποδείξεων, όπως το γνωρίζαμε, δεν ισχύει για τα φετινά εισοδήματα όπως προκύπτει από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 72 παράγραφος 24). Μέχρι και το 2014 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ θα έπρεπε να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Φέτος δεν υπάρχει υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί φόρμουλα ώστε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να διατηρήσουν το αφορολόγητο και για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν και φορολογηθούν το επόμενο έτος.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αφού χαρακτήρισε δύσκολο τον προϋπολογισμό του 2016, περιέγραψε τις δέκα παρεμβάσεις στο φορολογικό «μέτωπο», που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Ειδικότερα:
1. Εντός των ημερών θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. «Θα υπάρχει ισορροπία για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης.
2. Περιουσιολόγιο. Μέσα στον Δεκέμβριο θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στην ηλεκτρονική φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
3. Μετά το περιουσιολόγιο, θα υπάρξουν μικρές αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. «Θέλουμε να τελειώσουμε νωρίς με τις φορολογικές δηλώσεις, για να πάμε μετά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ».
4. Τον Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
5. Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
6. Νομοσχέδιο για τον φόρο, που θα αντικαταστήσει ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι «πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα».
7. Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
8. Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
9. Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
10. Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο.
Υψηλά εισοδήματα
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, δηλαδή σε όσους εισπράττουν υψηλά εισοδήματα από τα ακίνητα που εκμισθώνουν.
Αγρότες
Μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 75% για τα αγροτικά εισοδήματα του 2015, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών.
Διαψεύδει ο Αλεξιάδης τα περί επιβολής αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015
«Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας», είπε στον ραδιοσταθμό Real ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβολή αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015.
«Είναι ψέματα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους για τα φετινά εισοδήματα, βάζουμε αναδρομικούς φόρους, έρχονται νέοι φόροι και μια σειρά από αναδημοσιεύσεις τέτοιες που καταλαβαίνω πολιτικά γιατί γίνονται, αλλά είναι ψέματα».
«Δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε και όπως είπα με σαφήνεια το Σάββατο, για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση, έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή» πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης.
Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα αυξηθούν οι συντελεστές, απάντησε: «Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο... Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς».
Πηγή:imerisia.gr