animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Το ταμείο των εταιρειών ύδρευσης λοξοκοιτά το Δημόσιο


 Δημήτρη Δελεβέγκου

Όπως ανέφερε πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης η κυβέρνηση θα «βγάλει από την μύγα ξίγκι» προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις αποπληρωμές των δανείων- που προηγούνται κατά προτεραιότητα- προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εάν κάποιος επιχειρούσε να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις αυτές, θα ισχυριζόταν ότι οι κρατικές εταιρείες ύδρευσης, που δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, θα μπορούσαν να παρομοιαστούν όχι με μύγα αλλά με… πλούσια αγελάδα.

Ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης δήλωσε, χθες, ότι το νερό θα παραμείνει στο Δημόσιο, αν και δεν αναμενόταν ότι θα υπήρχαν διαφορετικοί χειρισμοί για την «αξιοποίηση» της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρώσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης των δύο εταιρειών.

Γερό ταμείο

Ωστόσο, με δεδομένη την ασφυξία που έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας, με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας να διαμορφώνονται μόνο για τον Μάρτιο σε 7,27 δισ. ευρώ, αναζωπυρώνονται τα σενάρια που θέλουν το Δημόσιο να «βάζει χέρι», στην έσχατη ανάγκη, στο ταμείο των κρατικών εταιρειών.

Σήμερα, περίπου 34% της ΕΥΔΑΠ ανήκει στο Δημόσιο ποσοστό που θα αυξηθεί σε 61,3% όταν το μερίδιο του 27,3% που κατέχει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επιστρέψει στο κράτος. Στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία ύδρευσης, την ΕΥΑΘ το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ που ακόμη δεν έχει επιστρέψει στο Δημόσιο διαμορφώνεται σε 74%. Τα πλειοψηφικά αυτά ποσοστά διασφαλίζουν την πρόσβαση του κράτους στα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα των δύο εισηγμένων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο ομίλου, η ΕΥΑΘ διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 448 χιλιάδων ευρώ και ισοδύναμα καταθέσεις όψεως και προθεσμίας ύψους 46 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης περιόδου της ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε 230 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου στην ΕΥΑΘ, το Δημόσιο-μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- έχει εισπράξει σημαντικό τμήμα του μερίσματος ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που αποφάσισε να διανείμει το καλοκαίρι του 2014 η γενική συνέλευση μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν τα σενάρια για άντληση ρευστότητας μέσω των διαθεσίμων των κρατικών εταιρειών δεν γίνουν πραγματικότητα -εάν και εφόσον ο σκόπελος της ανυπαρξίας ρευστότητας ξεπεραστεί- το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το Δημόσιο ως μεγαλομέτοχος θα παραμένει διαρκώς προσανατολισμένο στην χρησιμοποίηση της ρευστότητας για την υλοποίηση του business plan των κρατικών εταιρειών.

  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr