animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ο εφιάλτης της Attica Bank πλανάται πάνω ............

Ο εφιάλτης της Attica Bank πλανάται πάνω από την κυβέρνηση

Ο κατηγορούμενος Μουσάς εμπλέκει την ανακεφαλαιοποίησή της με την υπόθεση των εκβιασμών

31.03.2016

Έντονη ανησυχία επικρατεί σε κυβερνητικούς κύκλους από εχθές, όχι τόσο για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που κατάθεσε η Ν.Δ «για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του 3ου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων», όσο για το 7ο σημείο της πρότασης, που αναφέρεται στην Τράπεζα Αττικής (Attica Bank).

Του Αποστόλη Σιδέρη

Η εξεταστική για το τρίτο μνημόνιο δεν απασχολεί σχεδόν καθόλου την κυβέρνηση για την ώρα,  καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη,  η αντιπολίτευση  δεν έχει τρόπο να την επιβάλλει. Η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής όμως,  είναι μία ιστορία που φοβούνται ότι μπορεί να πάρει διαστάσεις με πολιτικό κόστος.  Για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει ως τώρα κάποιες αναφορές από την ΛΑΕ και από αριστερές συνδικαλιστικές παρατάξεις των μηχανικών, αλλά  η κυβέρνηση τις θεωρούσε επικοινωνιακά ανίσχυρες όσο δεν έρχονταν στη Βουλή και κρατιόταν σε χαμηλούς τόνους.

Το ότι  η υπόθεση αυτή πλέον περιλαμβάνεται στην πρόταση της Ν.Δ η οποία  κατατέθηκε χθες στη Βουλή,  προβληματίζει αρκετά το Μαξίμου  και ειδικά μετά και την προειδοποιητική βολή  που απηύθυνε  την Τρίτη το βράδυ στο κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα, απειλώντας τον εμμέσως  ότι θα απολογηθεί για την συμμετοχή των ΔΕΚΟ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής.

Στην πρόταση της η Ν.Δ αναφέρει συγκεκριμένα: « Εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν, κυρίως, με την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, με τη συμμετοχή ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων και φορέων του Δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αποφασίσουν οι φορείς τη συμμετοχή τους, με το τεράστιο κόστος που έχουν επωμιστεί σήμερα αυτοί οι φορείς από τη συγκεκριμένη επένδυση».

Με την υπόθεση  της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Αττικής σχετίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Δραγασάκης και Χρήστος Σπίρτζης  καθώς και ο Γιάννης Μπενίσης της ΕΥΔΑΠ, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας παρακολουθεί στενά το θέμα.

Την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής όμως, ήρθε να συνδέσει χθες με την υπόθεση των εκβιασμών ο ένας από τους κατηγορούμενους δημοσιογράφους, ο προφυλακισμένος Τάκης Μουσάς που μίλησε την Τετάρτη το απόγευμα για πρώτη φορά από τότε που κατηγορείται, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Real Fm.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση των εκβιασμών στήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και την καταγγέλλουσα, Αμαλία Κάντζου καθώς και ότι τις συνομιλίες που αναφέρονται στην δικογραφία τις «έκοψαν και τις έραψαν».  «Ήμουν επικεφαλής επικοινωνίας της Attica Bank» ανέφερε, αφήνοντας στη συνέχεια υπονοούμενα:  «Είχε κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ξέρετε πως… Η κυβέρνηση έβαλε την ΕΥΔΑΠ να βάλει λεφτά και έπρεπε να δούμε πως θα το χειριστούμε» δήλωσε, εννοώντας εκείνον και την υπεύθυνη του γραφείου τύπου της ΕΥΔΑΠ Αμαλία Κάτζου, με την οποία ισχυρίστηκε ότι γνωρίζονται είκοσι χρόνια. «…Δεν θέλω να το συνεχίσω άλλο» είπε για την υπόθεση της Attica Bank , μένοντας στα μισόλογα και στα υπονοούμενα. Ο προφυλακισμένος Μουσάς υποστήριξε επίσης ότι η Κάτζου του ανέφερε: «Ο Παππάς μου είπε ότι χειρίστηκες ωραία το θέμα με την  Attica» και ότι του ζητούσε να συναντηθούν οι τρεις τους,  αλλά και με τον Μπενίση. Υπονοούμενα όμως,  άφησε και για αυξημένα ποσά της κρατικής διαφήμισης που παίρνουν τα κομματικά ΜΜΕ,  η Αυγή και το Κόκκινο.

Κατά τα άλλα,  ο κατηγορούμενος που μίλησε για πρώτη φορά, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τη Ν.Δ,  ενώ κατηγόρησε την καταγγέλλουσα ότι «παίρνει μαύρα» και ζήτησε να ανοίξουν οι δικοί του τραπεζικοί λογαριασμοί και οι δικοί της. Αναρωτήθηκε γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι συνομιλίες του άλλου κατηγορούμενου, του Φράγκου, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι συνομιλούσε καθημερινά με το Μαξίμου και ότι είναι φίλος του Νίκου Παππά. Όσο για τον λόγο που τον έκανε να σπάσει τη σιωπή τόσων ημερών, είπε ότι κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του,  αλλά αυτός θύμα δεν θα γίνει.