animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ. ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ





Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την “αποκατάσταση” του βασικού μισθού

Πάγιο αίτημα και αταλάντευτη διεκδίκηση της ΓΣΕΕ αποτελεί η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην προ-Μνημονίων εποχή (2009), αρχής γενομένης από την κατάργηση της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Μόνο μέσα σε ένα υγιές κανονιστικό καθεστώς Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων μπορούν εργαζόμενοι και εργοδότες να συνάπτουν Συλλογικές Συμβάσεις με καθολικότητα ισχύος για όλους ανεξαιρέτως που αφενός θα διαμορφώνουν τα ελάχιστα όρια αξιοπρεπούς αμοιβής και αφετέρου θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αυτή η στρατηγική θέση υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της Συνομοσπονδίας μας και έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για όλο το φάσμα των σχετικών παρεμβάσεών της από μια απλή δήλωση έως δημόσιες τοποθετήσεις στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου και από εισηγήσεις σε διεθνή fora έως τις προσφυγές σε εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα.
 

Οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη προσέγγιση, θεώρηση ή αναστοχαστική αναζήτηση δεν εκφράζει τη ΓΣΕΕ και δεν απηχεί τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της εάν φυσικά δεν συνιστά προϊόν μονταζιέρας και στρέβλωσης.

Όπως, εξάλλου, προκύπτει από τις έγκυρες και έγκριτες επιστημονικές μελέτες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αλλά και από όλους τους δείκτες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία:

• Η αυταρχικού τύπου μείωση του μεικτού βασικού μισθού στα 586€ και 510€ για τους νέους κάτω των 25 ετών προκάλεσε ένα καταστροφικό ΣΟΚ με διαλυτικές συνέπειες για την αγορά εργασία και τον κοινωνικό ιστό, την πραγματική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

• Η αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751€ (με την κατάργηση και της ηλικιακής διάκριση για εργαζομένους πάνω ή κάτω των 25 ετών) θα δώσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, καθώς πρόκειται για πόρους που θα “επιστραφούν” στην πραγματική οικονομία αναθερμαίνοντας την αγορά μέσα από την κατανάλωση, και όχι για χρήματα που θα αποταμιευτούν σε περίεργα σεντούκια ή θα “διαφύγουν” στο εξωτερικό.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι αυτό το ΣΟΚ στην οικονομία θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα και πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Τα 751€ βασικός μισθός είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται “κίνδυνος” για την παραγωγική διαδικασία. Άλλωστε κάποιοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτά προέκυψαν κατόπιν συμφωνίας με τους εργοδότες, και όχι από μονομερή ενέργεια των εργαζομένων.

Η ΔΑΚΕ με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία στηρίζει και υπηρετεί διαχρονικά το θεσμό και το περιεχόμενο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, ως ένα θεμελιώδες εργαλείο εργασιακής ειρήνης και δικαιοσύνης.

Η Παράταξή μας πιστεύει ακράδαντα στις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και αγωνίζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο και τρόπο για την ολική επαναφορά του θεσμού της Συλλογικής Αυτονομίας και την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων που οδηγούν στην καταστρατήγηση και εν τέλει στην οριστική απονεύρωσή του.

Τέλος, καλωσορίζουμε την “στροφή στην υπευθυνότητα” εκείνων που σήμερα επιτέλους στοιχίζονται πίσω από το αίτημα για βασικό μισθό 751€ -όταν πριν λίγα χρόνια με πλεόνασμα επαναστατικής γυμναστικής και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων υπονόμευαν την υπογραφή ΕΓΣΣΕ επικαλούμενοι ανέφικτες διεκδικήσεις για κατώτατους μισθούς 1250€ ή 1440€- δικαιώνοντας έτσι, έστω και εκ των υστέρων, την περίοδο διακυβέρνησης 2004-09 της οποίας το κοινωνικό πρόσημο αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά θετικό.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ