animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Μετά τις σοβαρές πολιτικές εξελίξεις τις οποίες ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί τρομοκρατημένος, υπάρχει τεράστια αγωνία και φόβος όπως είναι αναμενόμενο σε όλους τους συναδέλφους της Εταιρείας για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα.  Μετά από 6 μήνες παντελούς απουσίας διαπραγματεύσεων, ένα κενό και διχαστικό δημοψήφισμα, με τράπεζες κλειστές εδώ και 20 μέρες και την πραγματική οικονομία διαλυμένη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με ένα άρθρο το επαίσχυντο τρίτο μνημόνιο, ένα μνημόνιο απόλυτου εξευτελισμού και ολικής καταστροφής για όλους τους Έλληνες.  Η 6μηνη αυτή κυβερνητική καθυστέρηση προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη χώρα.  Τις συνέπειες δεν τις έχουμε δει ακόμα, αλλά θα τις βιώσουμε όλοι μας τις επόμενες μέρες.
Παρακολουθούμε με απελπισία και απόγνωση να περνούν από τη Βουλή μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και τινάζεται στο αέρα όλο το ασφαλιστικό σύστημα, δημιουργείται το ταμείο ξεπουλήματος όπου θα εκποιηθεί όλη η δημόσια περιουσία, με πρώτον στη σειρά τον ΑΔΜΗΕ, παρά τις «δεσμεύσεις» ότι η ενέργεια και το νερό θα παρέμεναν δημόσια.  Μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, πρόβλεψη για οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, μειώσεις στους μισθούς και κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τους προηγούμενους μήνες.
Και όλα αυτά ενώ μαθαίνουμε σήμερα ύστερα από δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ότι υπήρχε σχεδιασμός, με εντολή Πρωθυπουργού, για σχέδιο άτακτης χρεωκοπίας της χώρας και επιστροφής στο Εθνικό νόμισμα.  
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
Συνάντηση Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 μετά την παραίτηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ κ. Α. Βαρθολομαίου, ανέλαβαν την Διοίκηση της Εταιρείας ο κ. Κ. Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος και ο κ. Ι. Μπενίσης ως Διευθύνων Σύμβουλος.  Εκπροσωπώντας του εργαζόμενους θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Α. Βαρθολομαίο για όλη του την προσφορά τόσο στην Εταιρεία όσο και στους εργαζόμενους.
Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.
Τον καλωσορίσαμε στην οικογένεια της ΕΥΔΑΠ και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία τονίζοντας την ανάγκη κλίματος συναίνεσης και καλής συνεργασίας. Η άριστη συνεργασία Διοίκησης-Εργαζομένων είναι το κλειδί για την επιτυχία μιας Επιχείρησης. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και την Εταιρεία:
1) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.  Ενημερώσαμε για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων και ζητήσαμε την συνέχιση τους ώστε να υπογραφεί άμεσα η καλύτερη δυνατή Σύμβαση Εργασίας που είναι αυτή την περίοδο το σημαντικότερο θέμα που απασχολεί όλους τους συναδέλφους. 
2) Ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ. Επαναλάβαμε τη θέση μας να επιστρέψει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούμε ότι πρέπει να είναι από τις πρώτες ενέργειές της νέας Διοίκησης σύμφωνα και με τις δηλώσεις της παρούσας κυβέρνησης.  Το σύνολο των μετοχών πρέπει να μεταφερθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον να επανέλθει η διάταξη του Καταστατικού της ΕΥΔΑΠ ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ.
3) Προσλήψεις Μόνιμου Προσωπικού Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία που κινδυνεύει να χαθεί καθώς επί πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις.
            Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για την ανάπτυξη και την επέκταση της ΕΥΔΑΠ είναι να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να βασιζόμαστε σε προσλήψεις 8μήνων και προσωπικού μέσω εργολάβων, οι οποίοι παρότι αμείβονται πενιχρά, στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας με τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν, ειδικότερα στη Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών αλλά και σε όλες τις οργανωτικές μονάδες της ΕΥΔΑΠ.
4) Αποκομματικοποίηση και Αξιοκρατία.  Η Ομοσπονδία πάντα υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να ισχύει η αποκομματικοποίηση και η αξιοκρατία και να μην προωθούνται οι κομματικά αρεστοί αλλά οι άριστοι. Αυτό άλλωστε ρητά αναφέρει και η πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους Εταίρους και αποτελεί το μοναδικό πραγματικά θετικό σημείο όλου του κειμένου.
Αυτές οι θέσεις μας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τοποθετήσεις κομματικών στελεχών σε θέσεις του Δημόσιου Τομέα και στις ΔΕΚΟ.  Η ΕΥΔΑΠ χρειάζεται στο πηδάλιό της διοικητές με αποδεδειγμένες γνώσεις και εμπειρία στη διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων και όχι κομματικά στελέχη που μόνο στόχο έχουν να εφαρμόζουν το υποτιθέμενο πρόγραμμα του κόμματός τους.
Επιστήσαμε την προσοχή στον νέο Διευθύνοντα, να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες αλλαγές υπό το βάρος των όποιων πιέσεων αλλά να αποκτήσει πρώτα ιδία άποψη.
Άλλωστε η πετυχημένη πορεία της ΕΥΔΑΠ μέχρι σήμερα, οφείλεται και στις προσπάθειες όλων των συναδέλφων και των στελεχών της.
Το Οργανόγραμμα της Εταιρείας είναι αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης που εισηγείται και του Διοικητικού Συμβουλίου που αποφασίζει και οφείλουν να ενεργούν με αντικειμενικά, αξιοκρατικά κριτήρια και μοναδικό στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας της Εταιρείας.  Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι ειδικά στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.  Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ώστε να διαφυλάξουμε την εργασιακή ειρήνη και δικαιοσύνη υποστηρίζοντας κάθε έναν συνάδελφο.
5) Κοινωνική Πολιτική και Ταμειακή Ρευστότητα.  Η Κοινωνική Πολιτική της Εταιρείας πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί όπου είναι απαραίτητο, ειδικά στη δραματική οικονομική συγκυρία που διέρχονται οι πολίτες αυτή τη στιγμή. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής είναι σπουδαίο και το επικροτούμε, καθώς προβλέπει μέτρα που ανακουφίζουν μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση.  Είναι υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ να προστατεύσει όσους βρίσκονται σε αδυναμία και να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή νερού για όλους.
Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί της Εταιρείας ώστε να εξασφαλίζεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς και φυσικά πρόσωπα που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση της ταμειακής ρευστότητας της Εταιρείας και να αποφευχθούν οικονομικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον.  Θα πρέπει επίσης να επιστραφούν στην ΕΥΔΑΠ και τα 60 εκ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων που πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδας.
6) Λοιπά Θέματα. Επισημάναμε την ανάγκη άμεσης προμήθειας βυτιοφόρων για την  Αποχέτευση λόγω παλαιότητας των υπαρχόντων που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, την έλλειψη ιματισμού και υλικών στα συνεργεία, τη χορήγηση διατακτικών τροφής και κουπονιών παροχής γάλακτος κ.α. ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.
7) Θερινή απασχόληση φοιτητών. Μετά τις δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν φέτος στο συγκεκριμένο θέμα, προτείναμε να οριστεί επίσημη εταιρική διαδικασία για το πρόγραμμα θερινής απασχόλησης φοιτητών, κοινά αποδεκτή από όλους έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά προβλήματα στο μέλλον.
Κατά την πρώτη αυτή συνάντησή μας ο Διευθύνων Σύμβουλος δεσμεύτηκε να μελετήσει τα συγκεκριμένα θέματα και να μας δώσει απαντήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η ΕΥΔΑΠ είναι μια σύγχρονη Εταιρεία με υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών, με κοινωνική ευαισθησία και αυξανόμενη κερδοφορία.  Επιβάλλεται οι όποιες ενέργειες της νέας Διοίκησης να είναι εποικοδομητικές και στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να εξυπηρετούν τον κοινό στόχο και όραμα για το καλό της Εταιρείας, των πολιτών και των Εργαζομένων της.
ΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας


Σινιώρης Γιώργος
Κιόσης Χρήστος