animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΕΥΔΑΠ: Μαρτύριο της σταγόνας με τους νέους επικεφαλής

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο δεν κατέθεσε την πρότασή του για τους νέους επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας ύδρευσης, καθώς ο μέτοχος πλειοψηφίας περιορίστηκε στην αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου με καινούργια και στον ορισμό της νέας σύνθεσης της επιτροπής ελέγχου της ΕΥΔΑΠ.
Ως αποτέλεσμα, το «τιμόνι» της εισηγμένης παραμένει στον Αντώνη Βαρθολομαίο, καθώς, όπως θέλουν οι πληροφορίες, ο μεγαλομέτοχος του οργανισμού, το Δημόσιο δεν πρότεινε ούτε τον Γιάννη Μπενίση, σύντροφο της Ρένας Δούρου για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου ούτε το πρόσωπο που προορίζεται για τη θέση του προέδρου. Και αυτό για λόγους, κατά βάση, πολιτικούς.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, όπως πληροφορείται το Capital.gr, δεν ήθελε να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο αντιδράσεων και επικρίσεων για τοποθετήσεις «ημετέρων», στην πιο δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, η κα Δούρου αποτελεί το Νο 2 του ΣΥΡΙΖΑ και η προτεινόμενη τοποθέτηση του ανθρώπου με τον οποίο συνδέεται προσωπικά, στη διοίκηση μίας από τις καλύτερες -σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων- εισηγμένες κρατικές εταιρείες, δεν θα συζητούνταν μόνο έντονα στο εσωτερικό, αλλά θα σχολιαζόταν έντονα και στο εξωτερικό. Και, ενδεχομένως, θα επηρέαζε τη στάση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου John Paulson που ελέγχει το 10% της εισηγμένης.
Μόνο τυχαίο, άλλωστε, δεν είναι ότι η έκτακτη γ.σ. καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά μιάμιση ώρα.
Πάντως, όπως ήρθαν τα πράγματα, ο κ. Μπενίσης και ο υποψήφιος πρόεδρος θα καθυστερήσουν να αναλάβουν τα ηνία της εταιρείας: θα πρέπει, αφότου προταθούν επίσημα από το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, να πραγματοποιηθεί η ακρόασή τους από τα μέλη της διαρκούς επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

 http://www.capital.gr/story/3025293