animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ Συμψηφισμός οφειλών ΕΥΔΑΠ - Δημοσίου = αναμένονται εξελίξεις

 


Τροπολογία
«Ψαλίδι» στο εφάπαξ 2.478 εργαζομένων
Περικοπές στο εφάπαξ των 2.478 εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και απαλλάσσει το Δημόσιο από την υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού των εργαζομένων, ο οποίος συντηρούνταν με μηνιαίες εισφορές των υπαλλήλων.
Με τον ισχύοντα νόμο οριζόταν ότι τυχόν έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων που θα αναφέρεται στο προσωπικό που υπηρετούσε έως τον Οκτώβριο του 1999 θα καλύπτεται από το Δημόσιο απολογιστικά στο τέλος κάθε έτους.
Η κατάργηση της συγκεκριμένης υποχρέωσης πιθανότατα θα οδηγήσει σε κλείσιμο του λογαριασμού και απώλεια των εισφορών των εργαζομένων, καθώς η συντήρησή του θα είναι δύσκολη από τους εν ενεργεία υπαλλήλους, εφόσον την τελευταία τριετία έχουν αποχωρήσει από την επιχείρηση πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.
Μ. Λιλιοπούλου
Το Δημόσιο σταματά να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ.
 .ethnos.gr
==================================

Σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα σε ΕΥΔΑΠ  και Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών και Τουρισμού στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ.
Παράλληλα το Δημόσιο σταματά να καλύπτει το έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ.
Ειδικότερα παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον προσδιορισμό με Κοινή Υπουργική Απόφαση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013 του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ από έργα υποδομής, κατασκευής έργων ύδρευσης ΝΠΔΔ, κατασκευής και συντήρησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ., καθώς και μη φορολογικών οφειλών της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο.
Τυχόν οφειλές που θα προκύψουν θα καλυφθούν από ειδική πίστωση που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία καταργούνται η επιτροπή που ασκεί την διαχείριση του λογαριασμού εφάπαξ του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ και παύει η υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει εφεξής το έλλειμμα του λογαριασμού αυτού.
 naftemporiki.gr
=======================================================

Τροπολογίες, εν όψει ιδιωτικοποίησης, που σαρώνουν εργασιακά δικαιώματα και επιχειρούν να δώσουν λύση στο γόρδιο δεσμό των χρεών του Δημοσίου και των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., συνολικού ύψους άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, προώθησαν τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών χθες στη Βουλή, ως προσθήκη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
Αλλάζει το καταστατικό της η ΕΥΔΑΠ και πλέον το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών Παράλληλα, σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφασίστηκε αλλαγή του καταστατικού της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., στο άρθρο που προέβλεπε διατήρηση των μετοχών του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό έως 51%, προκειμένου να εναρμονιστεί το καταστατικό με το νόμο για την πώληση της εταιρείας.
Η κυβέρνηση έχει ήδη θεσμοθετήσει και έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση του 61,33% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ. Η ιδιωτικοποίηση προγραμματίζεται να δρομολογηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Με την τροπολογία που προωθήθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει το ύψος των οφειλών του Δημοσίου και των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Οι οφειλές υπολογίζονται περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένονται συμψηφισμοί χρεών μεταξύ των δύο πλευρών και λογιστικές εκκαθαρίσεις, με στόχο η εταιρεία να εμφανιστεί «καθαρή» από οφειλές. Παράλληλα καταργείται η συλλογική σύμβαση εργασίας της Ομοσπονδίας, όπως επίσης και κάθε ειδική σύμβαση, που ίσχυε στην ΕΥΔΑΠ και είχε περιβληθεί με νομοθετικό μανδύα.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν ήδη υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση και έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, συνολικά άνω του 40% την τελευταία τριετία.
Με τη νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη χαριστική βολή στο λογαριασμό εφάπαξ του προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Ο λογαριασμός εφάπαξ για το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. είχε δημιουργηθεί το 2009, χρονιά που η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο και κάλυπτε κάθε αποχωρούντα από την υπηρεσία εργαζόμενο με εφάπαξ αποζημίωση από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Ο λογαριασμός έχει έλλειμμα 69 εκατ. ευρώ. Η νέα ρύθμιση λέει ότι τυχόν έλλειμμα του λογαριασμού παύει να καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο και έτσι καταργείται.
Ταυτοχρόνως προβλέπεται ότι καταργείται και η επιτροπή που ασκούσε τη διαχείριση του λογαριασμού, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων και των εργαζομένων. Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αποφάσισε τη χορήγηση αυξημένου μερίσματος στους μετόχους κατά 0,05 ευρώ ανά μετοχή 
 enet.gr
==================================================

Ψαλίδι» στα εφάπαξ

Στο μεταξύ, με άλλη διάταξη της τροπολογίας έρχονται περικοπές στο εφάπαξ των 2.478 υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ, καθώς προβλέπεται η απαλλαγή του Δημοσίου από την υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού των εργαζομένων, ο οποίος τροφοδοτούνταν με μηνιαίες εισφορές των υπαλλήλων.

Με τον ισχύοντα νόμο προβλέπεται ότι εάν υπάρξει έλλειμμα του λογαριασμού εφάπαξ των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, που θα αφορά το προσωπικό που υπηρετούσε έως τον Οκτώβριο του 1999, θα εξυπηρετείται από το Δημόσιο τέλος κάθε χρονιάς, απολογιστικά.

Ωστόσο, η κατάργηση της συγκεκριμένης νομικής υποχρέωσης αναπόφευκτα θα προκαλέσει το κλείσιμο του λογαριασμού και απώλειες στις εισφορές των εργαζομένων, διότι η συντήρησή του θα είναι αδύνατο να γίνει από τους εν ενεργεία υπαλλήλους της εταιρείας, καθώς την τελευταία τριετία αποχώρησαν από την ΕΥΔΑΠ περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι. Σημειωτέον ότι ήδη λόγω των προηγούμενων περικοπών, τα εφάπαξ έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%
 Χεκίμογλου Αχιλλέας
 tovima.gr