Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

Σουδάν:Εμφύλιος για το νερό

Σουδάν:Εμφύλιος για το νερό
Ξανάρχισε τις τελευταίες ώρες ο φυλετικός πόλεμος σε όλη την πάσχουσα από την μεγάλη λειψυδρία, επαρχία Νταρφούρ, όπως βεβαίωσαν σήμερα συγκλίνουσες πηγές μιλώντας στο Reuters, την ώρα που από την βία τουλάχιστον 100 πολίτες έχασαν τον Ιανουάριο την ζωή τους και - όπως επίσης υπολογίζει η τοπική ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ - 130 χιλιάδες εκτοπίστηκαν.
Φυλές που εξοπλίζει η κυβέρνηση στο Χαρτούμ στρέφουν, τώρα, η μια εναντίον της άλλης τα όπλα κυρίως για να αποκτηθεί ο έλεγχος του χρυσωρυχείου στο Τζέμπελ 'Αμερ στο βόρειο Νταρφούρ, μεταδίδει το Reuters. Πρωταγωνιστούν στις εν εξελίξει εχθροπραξίες οι γηγενείς φυλές Ριζέιγκατ και Μπάνι Χουσέιν, αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις εχθροπραξίες για το εν λόγω χρυσωρυχείο, περίπου εκατό χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, στους οποίους προστίθενται κι άλλες 30 χιλιάδες λόγω των εχθροπραξιών στον κεντρικό τομέα της επαρχίας.
Το Χαρτούμ καταγγέλλεται σθεναρά και διαρκώς ότι παραμελεί συστηματικά τα καθημερινά οξυμένα προβλήματα των αμάχων του Νταρφούρ.
Μόνον χθες, από τις πολύωρες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο φυλών στο Ελ Σιρεάφ, βορείως, 53 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 83 τραυματίστηκαν, παραμένοντας χωρίς φροντίδα επιτόπου, αναφέρει ηγετικό στέλεχος της Μπάνι Χουσέιν υπό τον όρο να μείνει ανώνυμο. Ο κυβερνητικός στρατός παρενέβη καθυστερημένα, προσθέτει ο ίδιος.
Εκπρόσωπος της φυλής Ριζέιγκατ κατηγόρησε από την πλευρά του την κεντρική κυβέρνηση ότι εξοπλίζει στην περιοχή πυρήνες ανταρτών, "οι οποίοι βιαιοπραγούν εντελώς ανεξέλεγκτα, στη συνέχεια".
Στο Νταρφούρ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μετά από το 2003 υποκύψει στις κακουχίες αναφέρει ο ΟΗΕ, κάνοντας κατά προσέγγιση εκτίμηση.
Η κυβέρνηση στο Χαρτούμ αποδέχεται επισήμως, όμως, μόνον "περίπου 10 χιλιάδες θανάτους" πολιτών.
Λόγω των ισχυόντων ταξιδιωτικών περιορισμών για τους δημοσιογράφους, σε όλο το Σουδάν, οι καταγγελίες περί τέλεσης πολλών εγκλημάτων πολέμου, στο Νταρφούρ, είναι δυσχερώς επαληθεύσιμες.
Το πρακτορείο Reuters μόλις τον προηγούμενο μήνα δεν κατέστη εφικτό να παρακολουθήσει αποστέλλοντας τους ανταποκριτές του τις εργασίες της διάσκεψης για τον αφοπλισμό του Νταρφούρ, που με την συνδρομή του Χαρτούμ ολοκληρώθηκε, στον δυτικό τομέα της πολύπαθης αυτής επαρχίας.