animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Νερό στα νησιά και τεχνογνωσία σε διεθνείς αγορές ετοιμάζεται να πουλήσει η ΕΥΔΑΠ,

Νερό στα νησιά και τεχνογνωσία σε διεθνείς αγορές ετοιμάζεται να πουλήσει η ΕΥΔΑΠ, οργανώνοντας το πλέγμα δραστηριοτήτων που θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Μπάρδης προβλέπει την δημιουργία ξεχωριστής θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα αναλάβει να «ξεδιψάσει» τα άνυδρα νησιά με χαμηλό κόστος.

Πρόκειται για τον στραγγαλισμό του υφιστάμενου μονοπωλιακού συστήματος μεταφοράς με υδροφόρες που πέρα από τον αναχρονιστικό του χαρακτήρα κόστιζε περί τα 13 εκ. ευρώ ετησίως στην εθνική οικονομία, με κόστος ακόμη και 10 ευρώ ανά κυβικό μέτρο στα απομακρυσμένα νησιά.

Η «ΕΥΔΑΠ Νήσων» θα καλύψει όλη την νησιωτική περιοχή της χώρας και μέσα από μελέτες λειτουργικότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων κάθε νησιού θα αναλαμβάνει την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Τα σχέδια για τα νησιά συμπίπτουν και με το «φουλάρισμα» των αποθεμάτων της εταιρείας στους ταμιευτήρες που αγγίζουν πλέον το 1 εκ. κυβικά μέτρα και είναι στα ιστορικά υψηλά της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρδη ο Μόρνος θέλει 4 μέτρα για να ξεχειλίσει!

Φτερά στο εξωτερικό

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εταιρείας εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός στην υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης στα νησιά που μαζί με την διεύρυνση της ΕΥΔΑΠ στο εξωτερικό, συνιστούν μερικές από τις βασικές προτεραιότητες που βάζει.

Προς το παρόν παγώνει λόγω της πολιτικής αναταραχής το σχέδιο διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της Λιβυή που είχε συμφωνήσει η ΕΥΔΑΠ με την Κινέζικη εταιρεία MCC και προέβλεπε επενδύσεις 6 δισ. ευρώ. «Θα επιστρέψουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» τόνισε ο κ. Μπάρδης ο οποίος αποκάλυψε ότι ανάλογα σχέδια υπάρχουν για τις περιοχές του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν και της Νεκράς Θάλασσας, στην οποία μάλιστα η ΕΥΔΑΠ έχει προεπιλεγεί σε σχετικό διαγωνισμό.

O ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει δημοσιονομικούς σκοπούς λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στους αναπτυξιακούς στόχους της Επιχείρησης. «Δεν θα προσδώσει τίποτα στην ΕΥΔΑΠ να πουληθεί ένα 10% ή 20% πέρα από το να φέρει κάποια λεφτά στο δημόσιο που θα είναι μάλιστα και πολύ λιγότερα από την πραγματική της αξία» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Μπάρδης και για τις επιλογές και τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας στο παρελθόν. Χαρακτήρισε ως «ηλίθιο» το ξηραντήριο της λυματολάσπης στην Ψυτάλλεια που κόστισε μια περιουσία και ο ίδιος είπε ότι θα ήταν προτιμότερη η καύση των λυμάτων.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρόσφατα άνθρωποι της Veolia με μεγάλη τεχνογνωσία επισκέφτηκαν το νησί προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο που σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 20% της λειτουργίας της εγκατάστασης.


ΑΡΑΓΕ ΜΗΠΩΣ Η ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ  ΟΛΑ  ΤΑ  ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ  ΤΙΣ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΕΣ  ΤΗΣ  ΕΥΔΑΠ  ΚΑΙ  ΘΑ  ΜΠΕΙ Η << ΓΑΛΛΙΔΟΥΛΑ ΝΥΦΗ>> ΑΠΟ ΤΟ  ΠΑΡΑΘΥΡΟ  ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΤΗΣ  ΕΥΔΑΠ........ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ...ΑΥΡΙΟ?????
ΣΧΟΛΙΑ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: