animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πάρε ότι θέλεις παλιατζή από μια… χώρα που δε ζει

                                         ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ





Αποκρατικοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα, για εταιρείες φιλέτα και «σαπάκια» ανακοίνωσε η κυβέρνηση θέλοντας να εξευμενίσει την τρόικα που ζητά επιτακτικά κινήσεις υποταγής.Αυτό είναι το νόημα των της ανακοίνωσης της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα τους συμβούλους. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση δίνει ψωμί σε τράπεζες και λοιπές εταιρείες. Η μοιρασιά καλή καθώς οι σύμβουλοι θα κάνουν τους επόμενους μήνες πάρτι με τις αμοιβές που θα πάρουν. Σε μια δύσκολη εποχή είναι «μάννα εξ ουρανού» για κάποιους τραπεζίτες που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα.
Το δεύτερο είναι σύμφωνα με πληροφορίες ότι –όπως γράφαμε και σε παλαιότερη ανάρτηση- πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί είδηση – έκπληξη για πώληση εταιρείας φιλέτο με τον ΟΠΑ να προβάλλει ως το ακλόνητο φαβορί.
Αναλυτικά οι εταιρείες που θα πουληθούν και οι σύμβουλοι που θα πάρουν κομμάτι της πίτας είναι:
Οργανισμός Προγνώσεων Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ): Για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το Δημόσιο, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.
Κρατικά Λαχεία: Για την εισφορά σε εταιρεία που θα συσταθεί των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των κρατικών λαχείων, καθώς και την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.
Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΔΙΕ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και Credit Agricole CIB.
Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ): Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου στην ΕΛΒΟ, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Societe Generale – Γενική Finance AE.
Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι ΑΕ: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην υπό σύσταση εταιρία, στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δικαιώματά του που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης με τις εταιρίες ΜΩΡΕΑΣ ΑΕ, ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ, καθώς και τυχόν λοιπά δικαιώματα που θα προκύψουν από την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης από το Δημόσιο επί λοιπών αυτοκινητοδρόμων και μεταφορικών υποδομών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων επί της Εγνατίας Οδού, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank PLC.
Κοίτασμα Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»: Για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου σε εταιρία στην οποία θα εισφερθούν τα δικαιώματά του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE.
Φάσμα Συχνοτήτων: Για την αξιοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου επί του φάσματος συχνοτήτων, επιλέγονται οι τεχνικοί σύμβουλοι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD.
Διαφορετική περίπτωση η ακίνητη περιουσία όπου προσελήφθησαν όλες οι τράπεζες για να συμβάλουν στην καταγραφή και στο ξερκαρτάρισμα όσων θα πουληθούν κι όσων θα αξιοποιηθούν.
Για το σκοπό αυτό, επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Alpha Bank ΑΕ, Eurobank EFG Equities Α.Ε., Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΑΤΕ, Τράπεζα Αττικής ΑΕ και Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ. Συντονίστρια του έργου θα είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.