animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ ΕΥΔΑΠ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ

22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ ΕΥΔΑΠ
ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αποτελεί αφορμή για προβληματισμό, ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, εγρήγορση και δράση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και όχι στη λογική του κέρδους.
Την ίδια στιγμή στη χώρα μας, προχωρά η ιδιωτικοποίηση των μεγαλύτερων Εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, γεγονός για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Παρά την επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, παρά τις κινητοποιήσεις των πολιτών, παρά τη συγκέντρωση εκατομμυρίων υπογραφών ενάντια σε αυτές τις επιλογές, είναι προφανές ότι το νερό βρίσκεται στο στόχαστρο των ιδιωτών.
Τον περασμένο μήνα κατατέθηκε στις Βρυξέλλες αναφορά που υπογράφεται από 1,8 Ευρωπαίους πολίτες, με την οποία καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και να εξασφαλίσει ότι η αποχέτευση δεν εμπίπτουν στους κανόνες αγοράς της Ε.Ε.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι υδάτινοι πόροι, δεν προστατεύονται επαρκώς. Οχτώ προστατευόμενοι νησιωτικοί υγρότοποι, με ιδιαίτερη οικολογική σημασία, απειλούνται με εξαφάνιση μέσω της παραχώρησής τους στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στη διαχείριση των υδάτινων πόρων επιβάλλεται επαναπροσδιορισμός πορείας με στόχο την προστασία του φυσικού αγαθού. Μια πορεία που θα προωθεί κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού, αξιοποίηση του βρόχινου νερού, περιορισμό των απωλειών νερού στα δίκτυα διανομής και την προστασία τους από ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση.

Το νερό είναι η ζωή μας και αυτό δεν διαπραγματεύεται.