animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ Ι.Τ. 19/3/2014 ΠΡΟΣ: Α/θμιες και Β/θμιες ΔΑΚΕ


Αθήνα, 19 Μαρτίου 2014


ΠΡΟΣ:
Α/θμιες και Β/θμιες ΔΑΚΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνουμε για τις τελευταίες ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Παράταξή μας στη ΓΣΕΕ στο πλαίσιο τόσο των νέων προαπαιτούμενων της Τρόικας που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση και αφορούν το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας, όσο και της πορείας διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ του έτους 2014.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΑΚΕ Ι.Τ. στη ΓΣΕΕ προκειμένου αφενός να εκτιμήσει και να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση στο εργασιακό πεδίο, και αφετέρου να διαμορφώσει τη στάση της με γνώμονα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίσθηκαν ομόφωνα:

1. Η συμμετοχή μας και η συνέχιση της προσπάθειας για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ.

2. Η υποστήριξη της θέσης για προκήρυξη 24ωρης Γενικής Απεργίας κατά τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (17/3) με πρωταρχικό στόχο την απόκρουση των νέων αντεργατικών και αντικοινωνικών απαιτήσεων της Τρόικας, ζητήματα δηλαδή που παραμένουν “εκκρεμή” ή “ανοιχτά” μετά τη συμφωνία Τρόικας-Κυβέρνησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. τάσσεται αναφανδόν -και σε αντίθεση με τις παρατάξεις ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και Αυτόνομη Παρέμβαση- υπέρ της υπογραφής της ΕΓΣΣΕ έχοντας πλήρη επίγνωση και των ανυπέρβλητων δυσκολιών λόγω του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο είναι ουσιαστικά “απαγορευτικό” ως προς τη διαπραγμάτευση οικονομικών όρων.

Βασική πεποίθησή μας είναι ότι έχουμε χρέος να διατηρήσουμε “ζωντανό” τον κορυφαίο αυτό θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων διασφαλίζοντας για όλους τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα μια σειρά κρίσιμων θεσμικών δικαιωμάτων που καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ με δεδομένη και τη λήξη του χρόνου μετενέργειάς της στις 31 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε ενεργοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα νόμιμα μέσα και τις μορφές αγώνα να διεκδικήσουμε την επαναφορά του Συστήματος Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων αφού η καταστρατήγησή του από τους μνημονιακούς νόμους οδηγεί αποδεδειγμένα -πέραν όλων των άλλων- σε ένταση της ύφεσης, πολλαπλασιασμό της ανεργίας, ασφυξία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Η Τρόικα με τα νέα της προαπαιτούμενα πιέζει για:

• Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

• Κατάργηση επιδομάτων.

• Κατάργηση τριετιών είτε καθολικά είτε με τη θέσπιση του τρίτου!!! βασικού μισθού, αυτού για τους μακροχρόνια ανέργους.

• Αλλαγή του απόλυτα συμβατού με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες καθεστώτος κήρυξης των απεργιών και απόφασης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων συνολικότερα.

• Ανάσυρση του “πτώματος” του Lock Out, δηλαδή της δυνατότητας ανταπεργίας των εργοδοτών που απαγορεύεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των εθνικών Συνταγμάτων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και άλλες -εκ του πονηρού- επώδυνες αλλαγές στο 1264/82 σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης, τη συνδικαλιστική προστασία, τις συνδικαλιστικές άδειες-απαλλαγές κ.λπ.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, οι τροϊκανοί απεργάζονται νέα σχέδια οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων και κατάργησης κεκτημένων συλλογικών δικαιωμάτων που μας αφορούν όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την προκήρυξη Γενικής Απεργίας για την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014.

Αυτή η απεργία σε αντιδιαστολή με την όποια απόπειρα διευκρινίσεων και δήθεν “διασκέδασης” εντυπώσεων έχει ξεκάθαρες, στοχευμένες και υπαρξιακές διεκδικήσεις για το σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας και τα Συνδικάτα.

Αναμφίβολα οι απεργίες διαχρονικά και κατά τη διεθνή γενική συνδικαλιστική πρακτική αποφασίζονται με βάση την ορθότητα και την ένταση των επιβαλλόμενων μέτρων, εντούτοις η ΔΑΚΕ Ι.Τ. συνυπολόγιζε πάντα και την “κόπωση” των εργαζομένων προκρίνοντας τελικά 24ωρη Γενική Απεργία 5 μήνες μετά την τελευταία.

Η Παράταξή μας αποδεικνύει σαφώς ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης, συσπείρωσης και ενότητας για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας με την ενεργή, θεσμική και εποικοδομητική παρουσία μας τόσο στο “τραπέζι” του κοινωνικού διαλόγου όσο στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων.

Με μια ορθολογική και ρεαλιστική προσέγγιση μακριά από “τακτικισμούς” επαναστατικής γυμναστικής, στείρους δογματισμούς, μαξιμαλισμούς ή τον απομονωτισμό άλλων παρατάξεων αγωνιζόμαστε από κάθε μετερίζι για το καλό των εργαζομένων και των οικογενειών τους υπηρετώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να είναι ικανοποιημένοι ή ότι ο ρόλος τους εξαντλείται μόνο με την υπογραφή της κατά γενικής ομολογίας “κουτσουρεμένης” ΕΓΣΣΕ είναι δικαίωμά τους, όπως καθήκον και υποχρέωση δική μας είναι να διεκδικούμε την αποκατάσταση της στοιχειώδους εργασιακής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εμείς δεν είμαστε ούτε πλειοδότες αλλά ούτε και μειοδότες και δεν πανηγυρίζουμε την συμφωνία κυβέρνησης & Τρόϊκας.

Έχουμε μπροστά μας 3 εβδομάδες –που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες αν κάποιοι δεν κωλυσιεργούσαν σκόπιμα στη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ- για να οργανώσουμε την απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Απριλίου, να επικοινωνήσουμε τα αιτήματα και την κρισιμότητά της στις τοπικές κοινωνίες, στις άλλες κοινωνικές ομάδες, στους συναδέλφους μας, σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους συνταξιούχους.


Ας δουλέψουμε, λοιπόν, όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παραμερίζοντας τις όποιες ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες ή αντιπαραθέσεις. Η μαζική μας συμμετοχή στην απεργία θα στείλει ένα ηχηρό και ισχυρό μήνυμα στους Δανειστές και την Κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο. Η αποτελεσματικότητα και η περιφρούρηση της αγωνιστικής μας κινητοποίησης εξαρτάται από εμάς.

Ας εργασθούμε, λοιπόν, όλοι μαζί για την επιτυχία της απεργίας.


Υ.Γ. Επειδή κάποιοι βλέπουν “καμπούρες” στους άλλους και δεν βλέπουν τη δική τους, και στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εφευρίσκουν διάφορες “κρίσεις”, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μόνη κρίση που μας αφορά είναι η οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την Πατρίδα μας. Ας συστρατευτούμε όλοι λοιπόν στην αντιμετώπισή της εγκαταλείποντας “φαντασιώσεις”, απειλές και τερτίπια που το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τη θεωρία των εχθρών εντός του κινήματος. Για εμάς ο εχθρός είναι εκτός των τειχών και δεν είναι άλλος από τις σκληρές, απάνθρωπες και καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.