animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Δυναμικο παρων της suez για τις εταιριες υδρευσης -ξεπουλαμε και ηρθαν τα κορακια

 
Η Suez Environnement ενδιαφέρεται τόσο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ όσο και για την πώληση της ΕΥΔΑΠ, ενώ εάν αποφασιστεί η παραχώρηση και άλλων εταιριών ύδρευσης της χώρας στο προσεχές μέλλον, θα δηλώσει παρούσα στην διεκδίκησή τους.

Αυτό ξεκαθάρισε την Τετάρτη η εκτελεστική αντιπρόεδρος και αρμόδια για τον τομέα ύδρευσης στην Ευρώπης της Suez Environnement, κυρία Ντιάν Ντ' Αρράς, η οποία παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου τις θέσεις του πολυεθνικού κολοσσού των υδάτων για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ.


Όπως τόνισε η κυρία Ντ' Αρράς, η εταιρία τελεί εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή κατά της νομιμότητας της μεταβίβασης των μετοχών του κράτους σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η οποία, όπως είπε, καλύτερα θα ήταν να εκδοθεί πριν και όχι μετά την πιθανή εξαγορά της εταιρίας από την κοινοπραξία SUEZ-ΑΚΤΩΡ.

Παράλληλα, το στέλεχος της Suez χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η τιμολόγηση του νερού στην Ελλάδα θα γίνεται με ρύθμιση από το δημόσιο, καθώς όπως είπε, αυτό είναι αναπόφευκτο σε ένα μονοπώλιο.

Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Suez Environnement υπογράμμισε την ύπαρξη πολλών και διαφορετικών μοντέλων διαχείρισης των υδάτων στην Ευρώπη, στην οποία η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη διατηρούν τις χαμηλότερες τιμές.

Οι τιμές, συνέχισε, ποικίλουν και για ιστορικούς λόγους, που συνδέονται με τις ανάγκες, τις επενδύσεις, τις λειτουργίες, τις επιδοτήσεις και τα μεγέθη των εταιριών, ενώ παρατήρησε ότι παρά την άποψη ότι οι ιδιώτες συνδέονται με υψηλότερες χρεώσεις, εν τούτοις αυτές εντοπίζονται στη Βόρεια Ευρώπη, όπου κατά παράδοση κυριαρχεί η δημόσια διαχείριση του νερού.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο ιδιώτης συνεπάγεται και υψηλότερη τιμή» τόνισε, αν και συμπλήρωσε ότι «αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι μία ιδιωτική εταιρία δεν μπορεί να δεχτεί να έχει έλλειμμα για μεγάλη περίοδο».

Η κυρία Ντ' Αρράς παρατήρησε ότι «όταν έχεις σύμπραξη με το δημόσιο, η τιμή πρέπει να είναι τέτοια που να κάνει τα πράγματα να δουλεύουν» και επανέλαβε ότι «η τιμολόγηση και η ρύθμιση πρέπει ναι είναι σε δημόσια χέρια».

Ως υπόδειγμα λύσης επικαλέστηκε το μοντέλο της Μασσαλίας και του Αρέτσο, όπου η πολιτική, η ρύθμιση και τα πάγια ανήκουν στο δημόσιο, η εταιρία διοικείται με ΣΔΙΤ, ενώ η λειτουργία, συντήρηση και οι επενδύσεις γίνονται με μακροχρόνια σύμβαση (εξ ολοκλήρου ιδιωτική στην Γαλλία και μεικτού σχήματος στην Ιταλία).

Η ΕΥΑΘ «κλειδι» για τα Βαλκάνια

Αντίστοιχα είναι και τα παραδείγματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας είπε η κυρία Ντ' Αρράς. Το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί το 51% της ΕΥΑΘ, η σύμβαση παραχώρησης της οποίας με το δημόσιο λήγει το 2031, όταν και το κράτος θα αποφασίσει τι θα κάνει. Επίσης, τόνισε ότι στον διαγωνισμό δεν υπάρχει δέσμευση για ανανέωση του δικτύου, αλλά μόνο για τον όγκο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν.

Η κυρία Ντ' Αρράς σχολίασε ότι η Suez αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή, που γνωρίζει καλά την ΕΥΑΘ, αφού είναι μέτοχός της (5,46% του μετοχικού κεφαλαίου) και νοιώθει δεσμευμένη με τη Θεσσαλονίκη. Όμως, σημείωσε ότι στις συνελεύσεις των μετόχων η γαλλική εταιρία ναι μεν μεταφέρει την άποψή της, όμως δεν συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων της διοίκησης της ΕΥΑΘ.

Μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο για την εταιρία η βελτίωση της ποιότητας του Θερμαίκού Κόλπου, κάτι που απαιτεί επενδύσεις, οι οποίες όμως πρέπει να γίνει υπό το κατάλληλο θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ παρατήρησε ότι το ζήτημα της λυματολάσπης δεν αντιμετωπίζεται σωστά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί μία «καθαρή» σύμβαση αφού ένα μέρος των επενδύσεων για υποδομές θα πρέπει να γίνει από την ΕΥΑΘ, όμως αυτές θα ανήκουν στην κρατική, ΕΥΑΘ Παγίων. Το στέλεχος της Suez χαρακτήρισε το φαινόμενο, σαν αυτό ενός μισθωτή που χρηματοδοτεί την ανακαίνιση ενός σπιτιού που δεν του ανήκει.

Όπως είπε, η Suez Environnement μπορεί να φέρει πλεονεκτήματα, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω των επενδύσεων, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας, η ανοιχτή εταιρική διακυβέρνηση με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας, η βέλτιστη διαχείριση των υποδομών, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές, και, κυρίως, η δημιουργία μίας εταιρίας πρώτης γραμμής που θα διεκδικήσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Η κυρία Ντ' Αρράς χαρακτήρισε την προτεινόμενη σύμπραξη ως αμοιβαία επωφελή και τόνισε ότι ελπίδα της εταιρίας είναι η ΕΥΑΘ να αποτελέσει όχημα για την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια.
Για το ζήτημα του ΣτΕ σημείωσε ότι η εν εξελίξει νομική διαδικασία είναι σημαντική και πρόσθεσε ότι η Suez προτιμά την έκδοση της απόφασης πριν από την εμπλοκή της στην ΕΥΑΘ και όχι μετά. «Εάν αυτό γίνει τώρα, θα είναι τέλεια» σχολίασε.

Ενδιαφέρον για ΕΥΔΑΠ και άλλες επιχειρήσεις ύδρευσης

Επίσης, αποκάλυψε ότι η εταιρία ενδιαφέρεται και για την πώληση της ΕΥΔΑΠ. «Εάν υπάρξει διαδικασία παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, ναι, ενδιαφερόμαστε. Όμως, όπως ξέρετε, τα πράγματα εκεί είναι λίγο πιο περίπλοκα» σημείωσε και τόνισε αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι η ΕΥΔΑΠ κατέχει μέρος των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης της Αττικής, κάτι, που όπως τόνισε, βάζει δυσκολίες.

Αργότερα, σε συνομιλία που είχε με Το Βήμα, σημείωσε ότι, εάν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ συνοδεύεται και από δέσμευση για επενδύσεις στην υποδομή, που θα πρέπει όμως να επιστραφεί στο δημόσιο με τη λήξη της σύμβασης, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα μπορούσαν να προκύψουν είτε με αύξηση της τιμής του νερού είτε με πώληση των παγίων πίσω στο δημόσιο με το τέλος της παραχώρησης.

Για αυτό το λόγο, συνέχισε, η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ είναι πιο περίπλοκη και η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης είναι πιο αργή και δύσκολη. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν είναι δουλειά της να πει εάν θα πρέπει να γίνει (και πότε) η ιδιωτικοποίηση.

Στο μεταξύ, ερωτηθείσα από το Βήμα, η κυρία Ντ' Αρράς αποκάλυψε ότι η εταιρία θα ενδιαφερόταν για την παραχώρηση και άλλων εταιριών ύδρευσης της χώρας (έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη), όχι όμως στο άμεσο μέλλον. «Εάν ήταν του χρόνου, θα το συζητούσαμε» είπε.

Το Παρίσι και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείσα για την κρατικοποίηση της διανομής του νερού στο Παρίσι, η κυρία Ντ' Αρράς τόνισε ότι αυτή έγινε, αμά τη λήξει της σύμβασης παραχώρησης και αποτέλεσε απόφαση του δήμου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε σχέση με την κατηγορία ότι η Suez είχε οδηγήσει την τιμή του νερού ψηλά, απάντησε ότι όταν ξεκίνησε η σύμβαση παραχώρησης στο Παρίσι το επίπεδο των διαρροών στο δίκτυο ήταν πολύ μεγάλο και η ανανέωση των υποδομών αποτελούσε πρόκληση, καθώς απαιτήθηκαν επενδύσεις τόσο για την συντήρηση του δικτύου όσο και για την ανάσχεση των διοαρρών. «Η σύμβασή μας ήταν για την συντήρηση του δικτύου. Τα υπόλοιπα ήταν δημόσια» είπε και συμπλήρωσε ότι οι τιμές της αποχέτευσης, που ανήκε στο δημόσιο, αυξήθηκαν περισσότερο.

Αναφορικά με την προειδοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταγγείλει τις ιδιωτικοποιήσεις, όταν γίνει κυβέρνηση, το στέλεχος της Suez απάντησε διπλωματικά, λέγοντας ότι η συζήτηση για την σκοπιμότητα των αποκρατικοποιήσεων είναι θεμιτή και απαραίτητη, ενώ αναγνώρισε ότι αρκετοί άνθρωποι -ιδίως εντός της ΕΥΑΘ- ενδέχεται να φοβούνται μπροστά στο ενδεχόμενο της αποκρατικοποίησης. Για τους αντιπάλους της ιδιωτικοποίησης υπογράμμισε ότι σέβεται την άποψή τους και συμπλήρωσε ότι κάθε συζήτηση, εάν είναι αληθινή και οδηγεί σε λύσεις, είναι πάντα χρήσιμη.   
ΙΝGR

Πηγή: ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2014
 Μοντέλο ΣΔΙΤ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ
Της Μαριάννας Τζάννε

Τα βήματα με τα οποία θα προχωρήσει η είσοδος ιδιωτών στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αναζητεί η κυβέρνηση για να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για την διαχείριση του νερού στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αναζητείται ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα μπορεί να «περπατήσει» μετά την ετυμηγορία του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που θέτει ζήτημα δημόσιου αγαθού για το νερό θεωρώντας ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Μολονότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον αναλυθεί το σκεπτικό του δικαστηρίου, αρμόδιες πηγές που πρόσκεινται στην πλευρά των επενδυτών δεν αποκλείουν ως πιθανή λύση την ΣΔΙΤ. Όπως σημειώνουν, με τη σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσε να παραχωρηθεί σε ιδιώτες ακόμη και το 49% των μετοχών των εταιρειών μαζί με το μάνατζμεντ, θεωρώντας ότι είναι μια λύση που θα μπορούσε να αποδεχτεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναντιωθεί από την αρχή στην ιδιωτικοποίηση των δύο κρατικών μονοπωλίων την οποία και πρόσφατα χαρακτήρισε μεγάλο σκάνδαλο αναφερόμενος στην ΕΥΑΘ, προτείνοντας την διενέργεια δημοψηφίσματος. «Δεν πιστεύουμε στην ιδιωτικοποίηση αλλά στις ΣΔΙΤ που είναι διαφορετικό πράγμα» επισήμανε με τη σειρά του υψηλόβαθμο στέλεχος της Suez σε χθεσινή συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει την πώληση για την ΕΥΑΘ του 51%. Με την ΣΔΙΤ κράτος και ιδιώτες συμπράττουν μέσα από μια μακροχρόνια σύμβαση για την εκτέλεση έργων και υπηρεσιών. Όταν η σύμβαση αυτή ολοκληρώνεται η υποδομή επιστρέφει στο Δημόσιο. 
Η επικεφαλής της γιγαντιαίας Γαλλικής εταιρείας διαχείρισης νερού και λυμάτων, υπεύθυνη για την Ευρώπη κ. Ντάιαν Νταράς χαρακτήρισε περίπλοκη την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης νερού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει να αναλυθούν οι νομικές πτυχές του ζητήματος και να υπάρξει διαβούλευση με όλους τους φορείς.

Θα σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου

Η εταιρεία μαζί με τον Ακτωρα έχουν συγκροτήσει τη μια κοινοπραξία από τις δύο που διεκδικεί την ΕΥΑΘ αλλά η διαδικασία έχει παγώσει  λόγω ΣτΕ. «Θα σεβαστούμε όποια απόφαση βγάλει το ελληνικό δικαστήριο», είπε το στέλεχος της Suez και μέτοχος κατά 5,4% της ΕΥΑΘ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με όποιο μοντέλο αυτή προχωρήσει.

«Εάν γίνει η ιδιωτικοποίηση ναι θα ενδιαφερθούμε αν και εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές ανήκουν πλήρως στην εταιρεία» σημείωσε η κ. Νταράς. Το στέλεχος της Γαλλικής εταιρείας που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ τα τελευταία δέκα χρόνια άφησε σαφείς αιχμές στον τρόπο λήψης αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι η Suez «δεν μπορεί να επιβάλλει» πράγματα ως μέτοχος μειοψηφίας «παρά τις προτάσεις που έχει κάνει» στο διοικητικό συμβούλιο. Τόνισε μάλιστα ότι εμφανίζει έλλειμμα επενδύσεων στην ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών της και ότι η εταιρεία έχει αδυναμίες που εντοπίζονται στην σημαντική συρρίκνωση του προσωπικού της.

Ελλάδα και Ιταλία με τα φθηνότερα τιμολόγια νερού

Η κ. Νταράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τα φθηνότερα τιμολόγια νερού με το κόστος να διαμορφώνεται σε 1,06 (Ελλάδα-Ιταλία) ευρώ και 1,72 ευρώ αντίστοιχα (Ισπανία) ανά κυβικό μέτρο. Ο μέσος όρος είναι 3,49 ευρώ ανά κ.μ.  Προσπάθησε μάλιστα  να καταρρίψει την άποψη ότι η είσοδος ιδιωτών στην διαχείριση του νερού εκτινάσσει το κόστος, λέγοντας ότι στον Βορρά όπου η τιμολόγηση είναι υψηλή δεν υπάρχουν πολλοί ιδιώτες. Στο ερώτημα ποιος έχει την διαχείριση νερού στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Στην Ολλανδία για παράδειγμα το 100% ανήκει στο δημόσιο, στην Ισπανία είναι με ΣΔΙΤ 50%-50%, στη Γαλλία το 73% ανήκει επίσης σε ιδιώτες με εξαίρεση την πόλη του Παρισιού, ιδιώτες έχουν το 100% του νερού στην Αγγλία. Ειδικά για το Παρίσι όπου η Suez είχε συμβόλαιο για 20 χρόνια που η κυβέρνηση διέκοψε όταν έληξε, το στέλεχος της Γαλλικής εταιρείας έδωσε την δική του εκδοχή για την αιτία του διαζυγίου. «Η Suez ήταν υπεύθυνη μόνο για την βελτίωση του δικτύου διανομής. Πιστεύω ότι μετά από 20 χρόνια πήραν από εμάς ότι ήθελαν. Δεν μας ευχαριστεί που χάσαμε τον πελάτη αλλά είναι και λίγο περίεργο όταν δεν χάνεις καμία σύμβαση».

Η Suez βάζει ως προτεραιότητα στην Ελλάδα τις επενδύσεις στο τομέα της διαχείρισης υδάτων μολονότι είναι πρωτοπόρος εταιρεία και στον τομέα των απορριμμάτων, παρέχοντας υπηρεσίες αποκομιδής σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους με διαχείριση 44 εκ. τόνων αποβλήτων. Ωστόσο στους 14 διαγωνισμούς για τις ΣΔΙΤ απορριμμάτων δεν κατέβηκε. Η κ. Νταράς δήλωσε χθες ότι η στρατηγική της εταιρείας βρίσκεται επικεντρωμένη στην διαχείριση του νερού. «Η αγορά απορριμμάτων θα μας απασχολήσει αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ύδατα».

Πηγή: Μοντέλο ΣΔΙΤ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ - Ενδιαφέρον από γαλλική Suez | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/37041/montelo-sdit-gia-tin-idiotikopoiisi-tis-eydap-endiaferon-apo-galliki-suez#ixzz2rDTpzChi