animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ (22-3-2017)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ (22-3-2017)
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό η Ομοσπονδία μας δηλώνει ότι υπερασπίζεται διαχρονικά το δικαίωμα να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε καθαρό, φθηνό νερό και αποχέτευση κάτω από ένα δημόσιο χαρακτήρα των Εταιρειών Ύδρευσης όλης της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
Πιστεύουμε δε ακράδαντα, ότι η συνετή και ορθολογική χρήση του νερού από όλους μας σε συνδυασμό με την προστασία του ως δημοσίου κοινωνικού αγαθού από τις Κυβερνήσεις, θα δώσει την δυνατότητα σε λαούς που στερούνται αυτό το ύψιστο αγαθό, να το απολαύσουν.
Έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία και την ευθύνη, του να τεθεί το δικαίωμα στο νερό και στην αποχέτευση στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής.
Το νερό είναι ένας περιορισμένος φυσικός πόρος απόλυτα συνυφασμένος με την ζωή και πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως δημόσιο αγαθό και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα, και να μην δοθεί βορά στον ανταγωνισμό και στο κέρδος με κάθε τρόπο.
Αυτή είναι άλλωστε και η επιθυμία της πλειονότητας των Ευρωπαϊκών λαών, όπως έχει αποδειχθεί μέσα από διάφορες δράσεις.
Όσον αφορά την Ομοσπονδία μας σας ενημερώνουμε για τα εξής: Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε πολλές επιτυχημένες δράσεις τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός, προκειμένου να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει το νερό κάτω από δημόσιο έλεγχο γιατί η ιδιωτικοποίησή του θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, που ήδη βίωνε και βιώνει μεγάλη οικονομική κρίση. Είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι μετά την μαζική συμμετοχή περίπου 2.000.000 ευρωπαίων πολιτών στην καμπάνια «το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα», την οποία εκπροσωπήσαμε και εμείς σαν Ομοσπονδία στην Ελλάδα, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή επιτροπή την εξαίρεση των υποδομών ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης.
Επίσης, κάναμε καμπάνια στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο αλλά και στους δρόμους με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, αφίσες, φυλλάδια κλπ.
Ταυτόχρονα δόθηκε συνέντευξη τύπου για να καταδείξουμε στους Έλληνες πολίτες το «έγκλημα» που συντελείτε με το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του φυσικού και αναγκαίου για την ζωή μας αγαθού, του νερού, στους κερδοσκόπους, υποστηρίζοντας ότι μια ΔΗΜΟΣΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΔΑΠ η οποία θα είναι και οικονομικά ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ, θα μπορεί να εφαρμόσει ολοένα και
μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική και ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει άριστο ποιοτικό νερό και συνθήκες άριστης υγιεινής μέσω του δικτύου αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Ταυτόχρονα με την άριστη τεχνογνωσία της μπορεί να βοηθήσει όλες τις περιοχές της πατρίδας μας που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πόσιμο νερό και την επεξεργασία των λυμάτων με έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα που αποτελεί και την κύρια πηγή εσόδων της χώρας μας μέσω της εξυπηρέτησης εκατομμυρίων τουριστών.
Προκηρύξαμε απεργίες και στάσεις εργασίας με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή και στην πλατεία Συντάγματος για να μην ενταχθούν οι εταιρείες νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) στο Υπερταμείο.
Συμμετείχαμε σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά FORUM στην Ευρώπη για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στις νέες διακρατικές εμπορικές συμφωνίες για τα περιβαντολογικά αγαθά όπως το νερό.
Συμμετείχαμε ακόμα στις εκδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις Βρυξέλες.
Παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με όσα κόμματα της Ελληνικής Βουλής θέλησαν να συναντηθούν με την Ομοσπονδία μας, τους ενημερώσαμε για το θέμα του νερού παγκοσμίως και ανταλλάξαμε απόψεις.
Το άλλο πεδίο διεκδίκησης ήταν μέσω της δικαστικής οδού, όπου εκεί σημειώσαμε μια μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας μας έκρινε ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική Επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος της Ελλάδας που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών.
Η ΕΥΔΑΠ είναι μια ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο όπου το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο κύριος μέτοχος. Λόγω του εξαιρετικού έργου που παράγει, έχει καταξιωθεί στην συνείδηση του Ελληνικού λαού.
Είναι μια από τις μεγαλύτερες Εταιρείες της Ευρώπης στο είδος της, κερδοφόρος, εξυπηρετεί περίπου τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος, παράγει και διανέμει παντού καθαρό, πόσιμο νερό.
Τέλος η Ε.ΥΔ.Α.Π. προσφέρει τα φώτα της και την υψηλή τεχνογνωσία της όπου της ζητηθεί , σε παρόμοιες Εταιρείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σίγουρα μπορούν πολλά ακόμη να γίνουν τόσο στις Εταιρείες Ύδρευσης της Ελλάδας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκειμένου να αποκαταστήσουμε το νερό αποκλειστικά ένα ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
Μας διακατέχει όλους πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης με το οποίο μπορούμε να πετύχουμε πράγματα τα οποία οι αυριανές γενιές θα τα έχουν ως πρότυπο και θα υπερηφανεύονται για αυτά.
Αν συνεχίσουμε όλοι μαζί να εργαζόμαστε συστηματικά για αυτό τον σκοπό, θα τα καταφέρουμε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π. 
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Σινιώρης Γιώργος Κιόσης Χρήστος