animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ 9 Ιουνίου 2016


9 Ιουνίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιάννη Μπενίση

Τη Δευτέρα 6.6.2016 η ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Γιάννη Μπενίση.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής τέθηκαν εκ μέρους μας τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και συγκεκριμένα.
1.   Ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ.  Εκφράσαμε την έντονη αντίδρασή μας για την άμεση εκποίηση του 11% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και την εκχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου στο Υπερταμείο. Εκφράσαμε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή μας για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΥΔΑΠ η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες καθώς η Εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις και θα εξαναγκαστεί σε δανεισμό προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της.  Με την παρούσα Διοίκηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται αλματωδώς και έχουν εκτοξευθεί στα 250 εκ. ευρώ.  Όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα μετατρέψουν σύντομα την ΕΥΔΑΠ από μια υγιή, εύρωστη επιχείρηση σε μια ζημιογόνα Εταιρεία, ευάλωτη στις ορέξεις και τα συμφέροντα των ιδιωτών που ευκολότερα θα μπορούν πλέον να την εξαγοράσουν.
2.   Μισθολογικά εργαζομένων και πορεία της Ομάδας Εργασίαςπου συστήθηκε σχετικά με τις περικοπές των μισθών μας.  Ζητήσαμε σχετική ενημέρωση και ο κ. Διευθύνων μας απάντησε ότι και ο ίδιος περιμένει το πόρισμα της ομάδας εργασίας ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
3.   Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.  Επαναλάβαμε την ανάγκη για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία της προκήρυξης η οποία όπως μας ενημέρωσε έχει αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.
4.   Εργολαβίες:  Παρά τις εξαγγελίες για αξιοποίηση του δυναμικού της ΕΥΔΑΠ δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι εργολαβίες, οι μελέτες και οι απευθείας αναθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά με τη νέα Διοίκηση.  Μάλιστα είναι πρωτοφανές ότι δεν αρκούνται σε αυτές αλλά έχουν δρομολογήσει άμεσα, μέσω νέων εργολαβιών, την ολοκληρωτική εκχώρηση του τεχνικού αντικειμένου σε ιδιώτες εργολάβους.  Σημειώνουμε ότι όλες αυτές τις ενέργειες έχουμε καταγγείλει και καταψηφίσει διά του Εκπροσώπου μας στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ. 
5.   Απασχόληση φοιτητών.  Όπως τονίσαμε και στο ΔΣ, η Διοίκηση είχε δεσμευτεί ότι φέτος θα έφερνε μια ολοκληρωμένη διαδικασία επιλογής φοιτητών. Αντί αυτού η «ολοκληρωμένη διαδικασία» που θα γίνει είναι μια κλήρωση, γεγονός που δείχνει την ασυνέπεια αλλά και την προχειρότητα με την οποία  η Διοίκηση αντιμετωπίζει όλα τα σοβαρά θέματα. 
6.   Οργανόγραμμα.  Διατυπώσαμε εκ νέου τις σοβαρές ενστάσεις μας σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (άτυπη ομάδα εργασίας, καμία τεκμηρίωση κλπ) που  όχι μόνο δεν οδηγεί σε εξορθολογισμό του οργανογράμματος αλλά αντίθετα, όπως μας δήλωσε, σε διεύρυνση  του με αύξηση των Γενικών Διευθύνσεων από 4 σε 6.
Επισημάναμε ότι, εκ του αποτελέσματος, το υφιστάμενο οργανόγραμμα λειτουργούσε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και εφόσον η Διοίκηση τεκμηριωμένα έκρινε ότι ήταν αναγκαίο, θα μπορούσε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες τροποποιήσεις αντί μιας ολοκληρωτικής αλλαγής με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της Εταιρείας. 

Ο κ. Μπενίσης δυστυχώς για μια ακόμα φορά αυτοδιαψεύστηκε.  Ενώ είχε δεσμευτεί στο ΔΣ και στους συναδέλφους για την πρόσληψη ανεξάρτητου οίκου που θα αξιολογούσε δήθεν τα στελέχη, αλλά και για την προκήρυξη των θέσεων ευθύνης, τελικώς επέλεξε να τοποθετηθούν τα στελέχη, χωρίς να δώσει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις αυτές και να κριθούν αξιοκρατικά.  Όταν του υπενθυμίσαμε τις σχετικές δεσμεύσεις του, για άλλη μια φορά μας απάντησε, ότι ο ίδιος δεν ήρθε ως Διευθύνων Σύμβουλος αλλά ως πολιτικός προϊστάμενος. 

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις όπου η σημερινή Διοίκηση συνεργάζεται άριστα και αξιοποιεί στο έπακρο όσους κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, τοποθετεί παράτυπα στελέχη σε κρίσιμα πόστα της ιεραρχίας για να τα προωθήσει λίγους μήνες αργότερα σε Γενικούς Διευθυντές «επιβραβεύοντας» το ανύπαρκτο έργο τους και δέχεται κομματικές και παραταξιακές λίστες τοποθετήσεων με μόνο σκοπό να εξοβελίσει άξια στελέχη που έχουν προσφέρει τα μέγιστα. 

Έφτασαν στο σημείο, πριν καν συζητηθεί το νέο οργανόγραμμα να ειδοποιούν στελέχη να αδειάσουν τα γραφεία τους για τους ημέτερους.  Στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει τους συναδέλφους από τη θλιβερή  κατάσταση που  έχει δημιουργήσει λόγω της ανικανότητάς της, η Διοίκηση έχει μετατρέψει την Εταιρεία σε ένα απέραντο «Δικαστήριο».  Όμως, αυτή που πρέπει σύντομα να λογοδοτήσει είναι η Διοίκηση για συγκεκριμένες αποφάσεις της, όπως για την  οικονομική ζημιά που προκάλεσε με την παράνομη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής.

Η ΕΥΔΑΠ είναι μια από τις μεγαλύτερες Εταιρείες στην Ελλάδα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το κομματικό παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο κ. Μπενίσης όφειλε να γνωρίζει ότι ανάμεσα στους όρους των μνημονίων που υπέγραψε το κόμμα που τον τοποθέτησε, εντελώς «αξιοκρατικά», είναι και η πλήρης αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και των εποπτευόμενων Οργανισμών αυτού.  Αν θέλει να είναι κομματάρχης, όπως επανειλημμένως δηλώνει, δεν έχει θέση στην ΕΥΔΑΠ.  Ας παραιτηθεί και ας συνεχίσει την καριέρα του στην Κουμουνδούρου.

Είναι βέβαιο πως αυτές οι πρακτικές θα οδηγήσουν στην πλήρη αποδιοργάνωση και διάλυση της Εταιρείας.  Οι αρμόδιοι θεσμοί θα ενημερωθούν άμεσα για όλα όσα συμβαίνουν στην ΕΥΔΑΠ.

Η Ομοσπονδία επιβάλλεται να αποτρέψει την υλοποίηση των ενεργειών αυτών που έχει δρομολογήσει  η Διοίκηση και να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την αξιοκρατία.


Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ