animated-greece-flag-image-0011

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Σε έξαρση η γρίπη - Μεταλλάσσεται ο ιός

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει ειδοποιήσει για τη μετάλλαξη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και οι λοιμωξιολόγοι βρίσκονται επί ποδός.
Συναγερμό έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες η μετάλλαξη του ιού της γρίπης. Οι μισοί από τους ήδη εμβολιασθέντες δεν καλύπτονται από το αντιγρηπικό εμβόλιο, καθώς ένα από τα κύρια στελέχη του ιού έχει υποστεί αντιγονική μεταβολή και δεν εξουδετερώνεται.
«Καλούμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της γρίπης, προκειμένου να αποφύγουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την έκθεση στον ιό».
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) έχει ειδοποιήσει για τη μετάλλαξη το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και οι έλληνες λοιμωξιολόγοι βρίσκονται επί ποδός.
Καλούν τους πολίτες να μην αποφεύγουν το εμβόλιο, καθώς εξακολουθεί να καλύπτει κανονικά τους τύπους Α (H1N1) και Β του ιού της γρίπης. Ζητούν ταυτόχρονα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μην εκτίθενται στον ιό και το σύνολο των πολιτών να μην τον διασπείρουν, στην περίπτωση που αντιληφθούν ότι νοσούν.
«Καλούμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες πρόληψης της γρίπης, προκειμένου να αποφύγουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την έκθεση στον ιό», δηλώνει ο γεν. διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Επικαλούμενο επιδημιολογικά στοιχεία του ECDC, το προεδρείο του Συλλόγου κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων κατά 10% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ο ΠΙΣ καλεί όλους τους γιατρούς και τους ιατρικούς φορείς να βρίσκονται σε επιφυλακή. Θεωρεί το αντιγριπικό εμβόλιο πολύ σημαντικό για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και επισημαίνει, ότι χρειάζονται 3 εβδομάδες, προκειμένου να παρέχει πλήρη προστασία.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως, ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς και διάρροια.

Γιατί φοβούνται έξαρση της γρίπης   
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της επιδημικής γρίπης αναμένουν οι γιατροί επισημαίνοντας ότι το εποχική αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει τον υπότυπο H3N2, ο οποίος και προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα. 
Στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα και δυο θάνατοι από επιπλοκές 
Την ανησυχία εντείνει και το γεγονός ότι ήδη στις πέντε πρώτες μέρες του 2015 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, έχρηζαν εισαγωγής στη ΜΕΘ ενώ από επιπλοκές της γρίπης υπήρξαν και δύο θανάτοι από επιπλοκές της.