animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ 20 Ιανουαρίου 2015 Ω Ρ Ε Σ Ε Υ Θ Υ Ν Η Σ



 20 Ιανουαρίου 2015
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

  1. Ω Ρ Ε Σ    Ε Υ Θ Υ Ν Η Σ
Συναδέλφισες και Συνάδελφοι,

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΣΕΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ με τις «προγραμματικές αρχές» τους διαπιστώνει κανείς εύκολα πόσο άνευ αντικρίσματος είναι οι υποσχέσεις τους. Συγκεκριμένα επαναφέρουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, με σκοπό να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι το ζήτημα αυτό δεν υφίσταται αφού ήδη από το Μάιο του 2014 εκδόθηκε η ξεκάθαρη Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της

Επικρατείας που διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα της Εταιρείας μας.

Στην ίδια ανακοίνωση βέβαια, δεν γίνεται καθόλου λόγος για την επαναφορά των μισθών μας σε προ μνημονίου επίπεδα, αφού πολύ γρήγορα ξέχασαν τη σχετική προηγούμενη δέσμευσή τους.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά το προηγούμενο διάστημα, οι στοχευμένες προσπάθειες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, των Συλλόγων, βρήκαν ανταπόκριση από τη Διοίκηση και έφεραν μια σειρά από θετικές για τους εργαζόμενους ενέργειες:

Η επίλυση του σημαντικού θέματος του Εφάπαξ, των επίδικων εργατικών υποθέσεων που παρέμεναν άλυτες για σειρά ετών, η υλοποίηση των μετατάξεων που είχαν παγώσει επί μακρόν, οι λύσεις που δόθηκαν στο θέμα της χορήγησης γάλακτος, των μέσων ατομικής προστασίας, η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου οχημάτων που είχαν καταστεί πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια των εργαζομένων, η χορήγηση διατακτικών τροφής και πολλά άλλα, είναι χειροπιαστά οφέλη για όλους μας.

Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατό να συμβούν αν η ΕΥΔΑΠ δεν είχε σημειώσει σημαντική ανάπτυξη και πρόοδο που ήρθε ως συνέπεια της εξυγίανσης των οικονομικών της. Χάρη στις προσπάθειες των υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΔΑΠ και όλων των συναδέλφων, τα τελευταία δύο χρόνια διαγράφηκε αυτή η ανοδική πορεία με θετικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την κοινωνία.

Η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση λογαριασμών, το πάγωμα των κατασχέσεων για οφειλές, το κοινωνικό τιμολόγιο για μεγάλες κατηγορίες πολιτών όπως οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, η διευκόλυνση των πολιτών σε κάθε συναλλαγή τους με την ΕΥΔΑΠ και πολλά άλλα, είναι μέτρα χειροπιαστά που πρόσφεραν ανακούφιση στην κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.

Ποια ήταν η αντίδραση του ΣΕΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά; Άρνηση, στείρα κριτική και αντίδραση για την αντίδραση. Το γάλα δεν ήταν αρκετό, το εφάπαξ, αφού το εισέπραξαν ορισμένα στελέχη τους, δεν τους ικανοποίησε και αμφισβητούν τη λύση του, κριτική ακόμα και για τις διατακτικές τροφής κλπ. Εσκεμμένη παραπλάνηση, μηδενισμός και ισοπέδωση των πάντων. Δεν έχουν αναλάβει ποτέ ευθύνες και αυτό έχει εξήγηση. Δεν μπορούν και δε θέλουν να λάβουν αποφάσεις. Για το ίδιο θέμα διατυπώνουν είκοσι διαφορετικές απόψεις και αφού συζητήσουν ώρες ατελείωτες δεν καταλήγουν πουθενά.

Και δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του

ΣΥΡΙΖΑ, οι κατά τα λοιπά «ανεξάρτητοι», όχι μόνο αδιαφόρησαν για τα συμφέροντα των συναδέλφων και των πολιτών αλλά κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να σπιλώσουν και να διασύρουν την ΕΥΔΑΠ και τα στελέχη της. Με συκοφαντίες και ψέματα πορεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα, με συνεχείς καταγγελίες στις δημόσιες αρχές και επερωτήσεις στη Βουλή, στρεφόμενοι ενάντια στην Εταιρεία και στους συναδέλφους επεδίωξαν τις καταστροφικότερες συνέπειες για όλους.

Δεν είναι τυχαίο συνάδελφοι που στην ανακοίνωσή τους την 29.12.14, αναφέρονται στην

«αναγκαιότητα αναμόρφωσης του πειθαρχικού δίκαιου στην ΕΥΔΑΠ». Είναι σαφές τι εννοούν. Σκοπεύουν στην αλλαγή του υπάρχοντος Κανονισμού Λειτουργίας Προσωπικού ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να προβούν σε διώξεις.

Είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις τους ότι έχουν ξεκινήσει ήδη τις προγραφές για να ακολουθήσει πογκρόμ διώξεων όσων έχουν αντίθετη άποψη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφουν επίσης: «υιοθετούμε μια θεμελιωδώς διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τη στελέχωση των δημοσίων επιχειρήσεων και νέες διαδικασίες επιλογής». Προφανώς εννοούν τις εξαγγελίες τους για οργανόγραμμα από 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι είναι όλοι μαζί στην ΕΥΔΑΠ γιατί δεν ανέχονται κανέναν άλλο στα πόδια τους.

Για όσους δεν καταφέρουν να στείλουν στα λαϊκά δικαστήρια, ετοιμάζουν μεγάλα «ψυγεία» και το λένε ξεκάθαρα. Αυτό το εργασιακό κλίμα επιθυμούν, αυτή είναι η έννοια της συναδελφικότητας κατά την άποψή τους.

Στα σχέδιά τους αναφέρουν επίσης : «Προκρίνουμε την αξιολόγηση προσώπων και υπηρεσιών». Τι ακριβώς εννοούν τη στιγμή που στην ΕΥΔΑΠ υπάρχει Κανονισμός Λειτουργίας Προσωπικού και προβλέπει ρητώς τους όρους αξιολόγησης; Μήπως με τη νέα αξιολόγηση τους, όσοι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ προαγωγή;

Δηλώνουν ότι θα ακυρώσουν τον ολοκληρωμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και δεν θα

προσλάβουν τους επιτυχόντες με 8μηνη σύμβαση, ενώ θα σταματήσουν τη δίμηνη απασχόληση φοιτητών κατά τη θερινή περίοδο.

Εξαγγέλλουν ότι θα αποσύρουν από το Χρηματιστήριο όλες τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ,

τις οποίες θα αγοράσει το ΣΕΚΕ! Δε θα μπούμε καν στον πειρασμό να ρωτήσουμε που θα βρει το ΣΕΚΕ τα περίπου 200.000.000 ευρώ που αξίζουν οι συγκεκριμένες μετοχές. Κάπου και η γελοιότητα πρέπει να έχει όρια. Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα συνάδελφοι;

Και βέβαια θα ακυρώσουν κάθε ενέργεια για επέκταση της ΕΥΔΑΠ στα νησιά ή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή εκτός του φρένου στην ανάπτυξη της Εταιρείας με όσα αυτό συνεπάγεται (παροχές στους εργαζόμενους, άνοιγμα θέσεων εργασίας κλπ) θα αποκλείσουν και την υπόλοιπη χώρα από το δικαίωμα σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης κι αποχέτευσης προωθώντας τα συμφέροντα των νερουλάδων που απομυζούν τα νησιά μας και την Εθνική οικονομία.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την πορεία της ΕΥΔΑΠ, για το μέλλον των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Έγιναν πολλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εφόσον η ΕΥΔΑΠ συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλα θετικά για όλους μας. Η υπογραφή της επόμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι υψίστης σημασίας.

Μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Α. Βαρθολομαίος, δήλωσε δημόσια ότι δεσμεύεται να προχωρήσει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζόμενους. Αυτοί οι όροι σίγουρα δεν περιλαμβάνουν τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις ανακοίνωσε ο κ. Μηλιός για ανώτατο μισθό και στις ΔΕΚΟ των 900 € το μήνα.

Η ΔΑΚΕ υπήρξε πάντα υπεύθυνη και ήταν η φωνή της σύνεσης, της αλήθειας και της ενότητας μέσα στην ΕΥΔΑΠ. Κύριο μέλημά μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι προσπάθειες που έχουμε κάνει δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες, κανείς δεν μπορεί να δυναμιτίσει την ενότητα και το καλό κλίμα μεταξύ των συναδέλφων με απειλές και εκφοβισμούς.

Οι υποσχέσεις και τα παχιά λόγια τους θυμίζουν άλλες εποχές. Δε γυρίζουμε πίσω.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, έχουν και μνήμη και κρίση και ενωμένοι θα δώσουν την απάντησή τους βαδίζοντας σταθερά και υπεύθυνα για ένα καλύτερο μέλλον.



Γ ι α  τ ο  δ ι ο ι κ η τ ι κ ό  Σ υ μ β ο ύ λ ι ο


Ο Πρόεδρος
                                        Ο  Γεν. Γραμματέας
                                          Κιόσης Χρήστος
Αγγελάκης Μανώλης