Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

13 κινήσεις για να μειώσετε δραστικά ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ!

Κερδίστε χρήματα και ενέργεια με έξυπνους τρόπους σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας μειώνοντας τους λογαριασμούς Η οικονομική κρίση μας έχει κάνει προσεκτικούς με τα ψώνια αλλά και με τα περιττά έξοδα. Το σπίτι ωστόσο είναι ένας βασικός παράγοντας για τη σπατάλη χρημάτων.

Διαβάστε λοιπόν παρακάτω τους τρόπους που θα κάνουν πιο οικονομικό το σπίτι σας, να γλυτώσετε ενέργεια αλλά και να δημιουργήσετε μια οικολογική οικία.

Σαλόνι

Όταν δεν χρησιμοποιείτε συσκευές όπως τηλεόραση, βίντεο κ.α. ιδανικό είναι να τις κλείνετε. Όταν αυτές βρίσκονται stand-by καταναλώνουν περίπου το 1,5% της ενέργειας από το ρεύμα που καταναλώνεται στην Ελλάδα.

Επιλέξτε λαμπτήρες εξοικονόμησης αντί λαμπτήρες πυράκτωσης. Περίπου το 10%  της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το 90% γίνεται θερμότητα και εξαφανίζεται.

Μπάνιο

Αν μπορείτε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα τότε θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τον ηλιακό θερμοσίφωνα θα μειωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος σας έως και 25%.

Αν τώρα δεν μπορείτε να αγοράσετε ηλιακό θερμοσίφωνα τότε ρυθμίστε τον συμβατικό στους 60 βαθμούς κελσίου για μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Αντικαταστήστε το καζανάκι σας αν δουλεύει με σταθερή ροή, με ένα καζανάκι ελεγχόμενης ροής.

Επιλέξτε να κάνετε μπάνιο με το ντους παρά να γεμίσετε την μπανιέρα με νερό. Την ώρα που σαπουνίζεστε κλείστε τη βρύση. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε στο μισό την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας.

Κουζίνα

Αν το ψυγείο σας δεν κλείνει σωστά τότε ελέγξτε το λάστιχο. Αν έχει αλλοιωθεί και δεν εφαρμόζει καλά τότε αντικαταστήστε το. Με αυτόν τον τρόπο θα γλυτώσετε ενέργεια ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα καταναλώνετε τη διπλάσια.

Αν θέλετε να αγοράσετε κάποια οικιακή συσκευή επιλέξτε ενεργειακής κλάσης Α που είναι φιλικές προς στο περιβάλλον.

Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο σκεύος για να μαγειρέψετε επιλέξτε να έχει το ίδιο μέγεθος με το μάτι της κουζίνας, αλλιώς θα χαθεί κατά τη διάρκεια της μαγειρικής αρκετή ενέργεια.

Όταν πλένετε τα πιάτα να κλείνετε τη βρύση κατά τη διάρκεια που τα τρίβετε για να αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση νερού.

Κρεβατοκάμαρα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ρυθμίστε το κλιματιστικό σας στους 25-26 βαθμούς κελσίου. Έτσι ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι αισθητά μικρότερος.

Μια καλύτερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων από τα κλιματιστικά είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Με αυτούς η ενέργεια θα μειωθεί έως και 40 % σε σχέση με το air condition

Όταν φορτίσει το κινητό σας βγάλτε το από την πρίζα και μην το αφήνετε αρκετές ώρες ή ολόκληρο το βράδυ.
Πηγή Tromaktiko