animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή φοιτητών της ΑΣΚΤ με εικαστικά έργα στην Ημερίδα Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή φοιτητών της ΑΣΚΤ με εικαστικά έργα στην Ημερίδα Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (03/03/2016)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑΝΕΡΟΥ.
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, Περισσός.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι άλλη μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο. Καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν το πολύτιμο αυτό αγαθό. Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Στη χώρα μας, μετά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου,  υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης. «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», ήταν το βασικό σύνθημα στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την τελευταία τετραετία όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούσαν την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε εργολαβικά συμφέροντα. Τα σχέδια έχουν παγώσει από καιρό όταν το Σ.τ.Ε. είπε το αυτονόητο: ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά για τη σωστή διαχείρισή του, αφού το νερό θεωρείται το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κ.λπ.). Υπάρχει ανάγκη να μπουν κανόνες για τη σωστή χρήση του, αρχίζοντας από τα νοικοκυριά και την εξοικονόμηση νερού.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα του νερού είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον κοινωνικό ρόλο του νερού αλλά και τη θέση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το αγαθό.
Water for people, Water by people
Νερό για τον λαό, νερό από  τον λαό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό, η ΟΜΕ  ΕΥΔΑΠ οργανώνει ημερίδα στις 21-3-2016 στις εγκαταστάσεις της στον Περισσό (Ωρωπού 156), κεντρικό κτήριο, με κεντρικό θέμα τον ρόλο που είχαν και έχουν τα κοινωνικά κινήματα για το νερό στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και των εργαζομένων της εταιρείας μέσα από τις δράσεις τους για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Προσκαλούμε τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή ώστε να αποδώσουν με την δική τους εικαστική ματιά το θέμα   «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα». Για τη συμμετοχή αυτή θα υπάρξει συμβολικό δώρο σε όλους που θα παρουσιάσουν έργα τους στην έκθεση αυτή.

Τα έξοδα για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών (χρώματα, καμβάδες κλπ) θα μπορούσαμε να τους τα προμηθεύσουμε, ενώ το τελικό αποτέλεσμα της δικής τους δουλειάς θα εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ημερίδας στο φουαγιέ της αίθουσας καθώς και την επόμενη ημέρα στο Ζάππειο, στην πολυεπίπεδη εκδήλωση που διοργανώνεται από τις Δημόσιες Σχέσεις της εταιρείας.

Καλούντε οι φοιτητές της ΑΣΚΤ να λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, γιατί,
«Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα».
Το καλύτερο έργο των φοιτητών θα χρησιμοποιηθεί στις επόμενες καμπάνιες μας ως «προφίλ»

Τ/Φ : επικοινωνίας
Χρ. Κιόσης – Γραμματέας ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ : 6937638541 ( xkios@eydap.gr)
Κ. Ρίπης – Μέλος ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και οργαν. επιτροπής ημερίδας : 6946271213 (ripis@eydap.gr)