animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ανώμαλη προσγείωση -Ο Σταυρίδης και το γερμανικό κόλπο

Το «ατύχημα» με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ φέρνει σε πλεονεκτική θέση το σχέδιο για αρπαγή της ελληνικής περιουσίας
Γ. Στουρνάρας, Στ. Σταυρίδης, Δ. Μελισσανίδης στην υπογραφή της εξαγοράς του ΟΠΑΠ. Τα φιλικά χαμόγελα έγιναν τζάμπα ταξίδια...  
Των ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ, ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
ΤΙΣ πιέσεις του Βερολίνου προς την ελληνική κυβέρνηση για ταχύτερες διαδικασίες στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για πιο άμεσο έλεγχο των διαδικασιών από τους Γερμανούς, φέρνει σε πρώτο πλάνο η αιφνίδια απομάκρυνση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη. Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν εδώ και καιρό καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους στην ελληνική κυβέρνηση για ένα ΤΑΙΠΕΔ «ειδικού σκοπού», ακόμα και ιδιωτικό, που θα τρέξει πιο γρήγορα τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, υποδομών κ.ά. Ο Στέλιος Σταυρίδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Γ. Στουρνάρα.  

 Αφορμή στάθηκαν ρεπορτάζ, που ανέφεραν ότι ο κ. Σταυρίδης, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta, ταξίδεψε στην Κεφαλονιά για διακοπές με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη. Τα δημοσιεύματα συνόδευε μάλιστα φωτογραφία του κ. Σταυρίδη μέσα στο λίαρ τζετ του επιχειρηματία να απολαμβάνει χαμογελαστός την πτήση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μόλις ενημερώθηκε στην Πύλο όπου έκανε οικογενειακώς διακοπές για τα δημοσιεύματα, θεώρησε απαράδεκτο ατόπημα τη συμπεριφορά του κ. Σταυρίδη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε άμεσα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συμφώνησε πως ήταν θέμα ηθικής τάξεως η απομάκρυνση του κ. Σταυρίδη και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Λιτή ανακοίνωση
Εντός ολίγων λεπτών ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε στον κ. Σταυρίδη την απόφαση αποπομπής του και αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα λιτό δελτίο Τύπου στο οποίο ούτε καν ανέφερε το λόγο της απομάκρυνσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία προκάλεσε αίσθηση.
Συζητήσεις προκάλεσε και το σχόλιο του ίδιου του κ. Σταυρίδη, πως «η απόφαση είναι σεβαστή, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει όλα τα κριτήρια», καθώς ερμηνεύθηκε πως υπονοούσε ότι πραγματικός λόγος της απομάκρυνσής του δεν ήταν αυτός που επικαλέστηκαν το μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ότι θεωρεί πως αποπέμφθηκε επειδή ήταν εμπόδιο στα κυβερνητικά σχέδια.
Γαλάζιοι κύκλοι σχολίαζαν ωστόσο στο παρασκήνιο ότι επικρατούσε δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τις επιδόσεις του κ. Σταυρίδη στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
Το μέγαρο Μαξίμου τόνιζε ότι η παραίτηση του κ. Σταυρίδη δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς ούτως ή άλλως το κύριο βάρος της καθημερινής λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ φέρει ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήριζαν αναβαθμισμένο το ρόλο του κ. Εμίρη, χωρίς να διευκρινίζουν εάν ενδέχεται να διαδεχθεί και τυπικά τον κ. Σταυρίδη, όπως ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες. Σημειωτέον ωστόσο ότι ο κ. Εμίρης ανέλαβε μετά την αποδοχή παραίτησης του κ. Σταυρίδη να καθησυχάσει τους δανειστές ως προς την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο Reuters.
ΟΠΑΠ
Εν τω μεταξύ συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αλλά και πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αποσυνέδεαν την παραίτηση του κ. Σταυρίδη από τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ. «Πρόκειται για μία τελειωμένη διαδικασία και η συμφωνία ισχύει ως έχει», έλεγαν κυβερνητικές πηγές, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα πώς προκύπτει ηθικό ζήτημα για το ταξίδι του κ. Σταυρίδη με τον επιχειρηματία που αγόρασε το 33% του Οργανισμού, αλλά όχι για την αγορά αυτή καθεαυτή. 

Ελευθεροτυπία