animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Με αιχμή ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ


Σε μία προσπάθεια να διασωθεί το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έπειτα απ' το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και τους κινδύνους που ακόμα κρύβονται στον ΟΠΑΠ η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να παρουσιάσει νέο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων κατά τη σημερινή συνάντηση της με τους εκπροσώπους της τρόικα.
Σύμφωνα με "Τα Νέα" η αναδιάταξη του προγράμματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή στους βασικούς στόχους της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ με το σκεπτικό ότι μπορεί να περιορίσει την τρύπα στα προσδοκώμενα έσοδα του 2013 - ύψους 2,6 δισ ευρώ -. Ωστόσο θα είναι μία κίνηση με αβέβαιη κατάληξη, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με την πώληση του 51% και προκρίνουν παραχώρηση δραστηριοτήτων του λιμανιού για μακροχρόνιο διάστημα.
Επίσης το νέο σχέδιο προβλέπει επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού τοποθετείται το φθινόπωρο. Και σε αυτή την περίπτωση το βασικό σενάριο πώλησης του 51% βρίσκει αντιδράσεις.
Επιτάχυνση επιχειρείται και στην περίπτωση του "Ελ. Βενιζέλος". Η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη συναντηθεί με το καναδικό fund Public Sector Pension, που απέκτησε τον περασμένο μήνα το 26,7% της hochtief Airports. Ωστόσο οι Καναδοί δεν έκαναν σαφές αν ενδιαφέρονται να πουλήσουν το μερίδιο τους μαζί με το ποσοστό του Δημοσίου - συνολικά 55%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τρόικα θα ενημερωθεί για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, αμέσως μόλις τεθούν σε εφαρμογή, προς το φθινόπωρο, τα νέα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, που αποτέλεσαν και την αιτία για τα χρέη της εταιρείας.
Την ίδια ώρα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ. Για να "τρέξει" όμως η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar. Τα διυλιστήρια πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ έναντι οτυ 31% που πωλεί το Δημόσιο. Μόνο που η προσφορά των Αζέρων αποδείχθηκε χαμηλότερη των εκτιμήσεων και γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το τίμημα. Σε κάθε περίπτωση εάν όλα πάνε καλά τότε ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ πιθανότατα να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Πηγή: Με αιχμή ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ | newmoney.gr