animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΩΝ Στο τραπέζι Δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις

Η κατάσταση στο Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν το απόγευμα κατά τη διάρκεια της νέας σύσκεψης που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί του εταίροι, κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, εν όψει και της άφιξης της τρόικας στα τέλη του μήνα.

Στον Αντ. Σαμαρά (στη φωτογραφία με τον Ευ. Βενιζέλο) έχει φτάσει ήδη το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην τρόικα, στελέχη της οποίας συνδέουν τις αποφάσεις για το Δημόσιο με την εκταμίευση της δόσης τ
Στον Αντ. Σαμαρά (στη φωτογραφία με τον Ευ. Βενιζέλο) έχει φτάσει ήδη το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην τρόικα, στελέχη της οποίας συνδέουν τις αποφάσεις για το Δημόσιο με την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 9 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Α. Σαμαράς θα θέσει με έμφαση το θέμα του Δημοσίου και θα επισημάνει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί ότι θα γίνουν (διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, εκδίωξη επίορκων). Θα επισημάνει ότι ο ίδιος ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, αλλά θα διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παλινωδίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει φτάσει ήδη το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην τρόικα, στελέχη της οποίας -όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής»- συνδέουν τις αποφάσεις για το Δημόσιο με την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους δανειστές, έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει η αξιολόγηση, να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός επίορκων υπαλλήλων και -κυρίως- να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες έτσι ώστε εντός του έτους να έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, θα επιμείνει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΑ και τον ΟΠΑΠ, ενώ θα ενημερώσει τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέμα για το οποίο είχε ο ίδιος επαφές με εκπροσώπους Ρώσων επιχειρηματιών.
Κονδύλι για την ανεργία
Για την ανεργία, που παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει ότι ένα σημαντικό κονδύλι που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη των νέων σε ηλικία ανέργων και θα κάνει ειδική αναφορά στη σχετική απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Θα συμφωνήσει, δε, στην ανάγκη πλήρους αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, ενώ θα παραπέμψει για το αμέσως προσεχές διάστημα την υλοποίηση της πρότασης του κ. Φ. Κουβέλη για τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των χαμηλών εισοδηματικά τάξεων.
Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του χθες (εφημ. «Real») μίλησε πολύ θετικά και για τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους. «Εμείς οι τρεις έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που κουβαλάμε. Και ότι δεν παράγουμε μόνο τρέχουσα διαχείριση, αλλά αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό, τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, τον τρόπο που βλέπουν τα κόμματα οι πολίτες. Και αυτό μας ενώνει ακόμη κι όταν συμβαίνει να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη ο πρωθυπουργός «έκλεισε» οριστικά το θέμα περί νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, δεσμευόμενος δημόσια ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.
Τέλος, απάντησε σε όσους (εντός και εκτός ΝΔ) επικρίνουν τον κ. Γ. Στουρνάρα, παρέχοντας εκ νέου πλήρη στήριξη στον υπουργό του επί των Οικονομικών. «Ο κ. Στουρνάρας εφαρμόζει την πολιτική της κυβέρνησης, έχει την απόλυτη στήριξή μου και ο ίδιος πιστώνεται μεγάλο μέρος από αυτή την αντιστροφή του κλίματος που πετύχαμε τους τελευταίους μήνες. Κάποτε πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε τους ανθρώπους με σοβαρότητα και γενναιότητα και όχι να παίζουμε ?θέατρο σκιών? στην καμπούρα της χώρας», τόνισε.
Γιάννης Σαραντάκος
 ethnos.gr