animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ενέργεια, νερά και ΟΣΕ στην κορυφή της ατζέντας των Γάλλων

Σε αγορές και επιχειρήσεις-φιλέτα της ελληνικής οικονομίας θέλουν να μπουν γαλλικοί όμιλοι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν έκρυψε τόσο δημόσια όσο και κατ' ιδίαν στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τους τομείς για τους οποίους ενδιαφέρονται.

Ο υπουργός Oικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έξω από το Μαξίμου
Ο υπουργός Oικονομικών της Γαλλίας Π. Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έξω από το Μαξίμου
Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΟΔΙΕ, ίσως και της ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ. αλλά και οι κατασκευές, οι σιδηρόδρομοι και οι μαρίνες είναι «περιοχές» όπου συγκεκριμένες γαλλικές επιχειρήσεις θέλουν να μπουν.
Στην ενέργεια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του κολοσσού TOTAL για τη συμμετοχή του στις έρευνες υδρογονανθράκων, προφανώς όταν ανοίξει ο διαγωνισμός στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Επίσης, η TOTAL φαίνεται να διερευνά και την υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων, όταν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης του εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου.
Για τη ΔΕΗ
Πληροφορίες θέλουν τη γαλλική Edf, που ελέγχει την Edison η οποία βρίσκεται στην αγορά της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας με το σχήμα Elpedison, να εκδηλώνει ενδιαφέρον στην απόκτηση του 17% της ΔΕΗ.

Αν προχωρήσει το σενάριο του σπασίματος της ΔΕΗ με τη δημιουργία μιας μικρότερης εταιρείας, στην τελευταία κατά πάσα πιθανότητα θα εμφανιστεί η γερμανική RWE, ενώ η γαλλική Edf θα διεκδικήσει τη θέση του στρατηγικού επενδυτή στη μητρική ΔΕΗ.
Η Edf, λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ενέργειας στο «Εθνος», ταιριάζει πολύ περισσότερο στη ΔΕΗ. Η γαλλική εταιρεία επίσης δεν έχει την εμπειρία στους λιγνίτες, γι' αυτό τον λόγο φέρεται να μην ενδιαφέρεται να μπει στον διαγωνισμό για την απόκτηση της μικρής ΔΕΗ.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο της αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος της Edison για τον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Βέβαια κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύναψη ισχυρής συμμαχίας και φυσικά τη διαμόρφωση πρότασης για δυνατό τίμημα, ικανό να «χτυπήσει» τις προσφορές των ρωσικών εταιρειών.
Υδρευση
Στην ύδρευση, με τις διαδικασίες της αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, φαίνεται ότι η Suez (έχει το 5% της πρώτης) θα μπει πιο δυναμικά, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της εισόδου της άλλης γαλλικής Veolia.

Στον ΟΔΙΕ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η μεγάλη γαλλικών συμφερόντων εταιρεία στο στοίχημα, PMU, η οποία διαχειρίζεται τον γαλλικό ιππόδρομο κι έχει τζίρο 9,5 δισ. ευρώ.
Στον χώρο των κατασκευών, το σίγουρο είναι ότι η Vinci θα κινηθεί για τη διεκδίκηση έργων πιθανόν σε συνεργασία με ελληνικά σχήματα, ενώ με θετικό μάτι βλέπει και τη συμμετοχή της στους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των αεροδρομίων.
Φυσικά οι Γάλλοι έχουν υψηλή τεχνογνωσία και στους σιδηροδρόμους. Εν όψει, μάλιστα, της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, φαίνεται ότι οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι Snfc μπορούν να μπουν στον διαγωνισμό, ενώ και η Bombardier ενδεχομένως να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιοποίησης των υποδομών, και συγκεκριμένα για την απόκτηση της Rosco.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
 ethnos.gr