animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Λέμε «ΟΧΙ» στο ξεπούλημα του Νερού και της ΕΥΔΑΠ – Υπόγραψε και εσύ

medium_4093575863
   Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Νερού (Παρασκευή 22 Μαρτίου) η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο αντίστοιχης ευρωπαϊκής καμπάνιας, ξεκινά συλλογή υπογραφών προκειμένου να παραμείνει δημόσιο αγαθό και να μην εκποιηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οι πολίτες μπορούν να υπογράφουν είτε στα κλιμάκια της Ομοσπονδίας, που θα βρίσκονται την Παρασκευή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, είτε μέσω διαδικτύου στο  http:// www.ome-eydap.gr/
   Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ σε κείμενο που εξέδωσε καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα των υδάτινων πόρων της Ελλάδας. Στο κείμενο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:
   «Στο πλαίσιο των επιχειρούμενων ανατροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, κυρίως, στη χώρα μας - που αποδεικνύεται το πειραματόζωο όπου όλα τα δικαιώματα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των επιχειρημάτων περί «αγορών»- τέθηκαν στο στόχαστρο και τα φυσικά αγαθά: Το νερό, το φυσικό περιβάλλον, η εγγύηση της ασφαλούς αποχέτευσης. Και επειδή το φαινόμενο αυτό είναι πανευρωπαϊκό, έστω και εάν εκδηλώνεται με τη μεγίστη σκληρότητα στην Ελλάδα, οι πολίτες της γηραιάς Ηπείρου κινητοποιούνται. Μαζεύουν υπογραφές για να:
   - παραμείνει το ΝΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ
   - έχουν όλοι οι κάτοικοι πρόσβαση σε φθηνό και καθαρό νερό
   - διατηρηθούν τα δίκτυα και οι φορείς εκμετάλλευσης υπό δημόσιο έλεγχο.
   Με την κινητοποίηση αυτή οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές θέλουν να δείξουν το μέγεθος του επιχειρούμενου φενακισμού των πολιτών. Ότι δήθεν, με την απελευθέρωση της αγοράς των φυσικών αγαθών, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα… παραγωγικότητας της Ευρώπης. Όταν είναι γνωστό ότι απελευθέρωση σημαίνει:
 1. Αλόγιστη κατανάλωση νερού με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, αδιαφορώντας για το παγκόσμιο πρόβλημα της ανεπάρκειας του νερού που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο με την ένταση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
  2. Αλλοίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
  3. Μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων.
  4. Κακή συντήρηση των δικτύων, άρα αυξημένες διαρροές και σημαντικές απώλειες νερού.
   Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU) αποφάσισε να προβεί στην συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος στο Συνέδριό της το 2009. Η πρωτοβουλία αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών υπέρ του δικαιώματος αυτού και εναντίον των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού. Πολιτικών που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε τους κανόνες για μια τέτοια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από την 1 Απριλίου 2012.
   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να δεσμευτεί
   - Να μην απελευθερώσει την αγορά υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
   - Να μην περιλάβει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε εμπορικές συμφωνίες σαν την CETA.
   - Να ενθαρρύνει τις συμπράξεις μεταξύ δημόσιων φορέων.
   - Να διασφαλίζει ότι όλες οι πολιτικές της Ε.Ε. για την ύδρευση και συναφή ζητήματα διαπνέονται
από την αρχή «το νερό δεν είναι εμπόρευμα», την οποία καθιέρωσε η Οδηγία – Πλαίσιο για τα Ύδατα.
   - Να διακηρύξει ότι η προστασία τού υδάτινου περιβάλλοντος θα υπερισχύει έναντι εμπορικών πολιτικών.
  – Να ξεκινήσει προγράμματα στήριξης όσων δεν μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης, για να μην διακοπεί η παροχή νερού σε κανέναν.
   - Να προωθήσει την συμμετοχή των πολιτών σύμφωνα με την οδηγία – πλαίσιο για το νερό.
   - Να νομοθετήσει υπέρ της διατήρησης του ελέγχου τού νερού και των υδάτινων πόρων στο Δημόσιο.
  Η ελληνική κυβέρνηση να μην ξεπουλήσει τις εταιρείες Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Να μην γίνει το νερό από φυσικό αγαθό εμπόρευμα».
Καθημερινό Διαδικτυακό Newsmagazine