animated-greece-flag-image-0011

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Δύο στους δέκα έκοψαν το ψωμί


76Το ψωμί ψωμάκι λένε οι Ελληνες, καθώς δύο στους δέκα καταναλωτές έχουν σταματήσει να αγοράζουν τον άρτο τον επιούσιο.

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
 efsyn.gr


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη MARC ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Μ. Μούσιος σε συνέντευξη Τύπου, η μείωση των μελών της οικογένειας είναι ο βασικότερος λόγος για το 37,1% των ερωτηθέντων καταναλωτών, καθώς και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών για λόγους δίαιτας ή υγείας (36,7%).

Ωστόσο, είναι πολύ υψηλό το ποσοστό εκείνων που επικαλούνται λόγους οικονομίας, δηλαδή 22,9%, διπλάσιο εκείνων που δήλωσαν ότι η τιμή του ψωμιού αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αγοράς πριν από δύο χρόνια. Η μέση ημερήσια κατανάλωση ψωμιού ανά νοικοκυριό υπολογίζεται στα 610 γραμμάρια (10 λιγότερα από το 2011), δηλαδή περίπου 200 γραμμάρια ανά άτομο.

Σε σχέση με την προηγούμενη διετία το 26,1% δηλώνει ότι σήμερα καταναλώνει λιγότερο ψωμί, το 7,5% περισσότερο και το 66% την ίδια ποσότητα. Η μεγαλύτερη τάση μείωσης του ψωμιού καταγράφεται σε γυναίκες, μεγαλύτερες ηλικίες και μη εργαζόμενους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 37,1% των καταναλωτών πιστεύει ότι η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι επίσημες στατιστικές συγκρίσεις και στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών αποδεικνύουν το αντίθετο.

Πτώση του τζίρου

Σύμφωνα με την έρευνα της MARC:

• 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση τζίρου σε σχέση με πέρυσι. Από 2011 το 76,3% δήλωνε μείωση τζίρου. Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου διαμορφώνεται στο 36,73% και η μεγαλύτερη μείωση αφορά προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα.

• Οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες, καθώς περαιτέρω μείωση τζίρου αναμένει το 73,1%, το 17,9% σταθεροποίηση και μόνο το 2% ελπίζει σε αύξηση μέσα στο 2013.

Η «κρατική ακρίβεια» είναι κύρια αιτία αύξησης του κόστους στο ψωμί. «Φωτιά» είναι για τους αρτοποιούς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο φόρος ακινήτων. Επονται η τιμή των αλεύρων και το εργασιακό κόστος. Στην προ διετίας έρευνα, η τιμή του ηλεκτρικού και ο φόρος ακινήτου αναφερόταν μόνο από το 29,5% (σήμερα 73,9%) και η τιμή αλεύρων από το 64,3% (30,2%).