animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ένας παλιός γνώριμος στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ύστερα από ένα «διάλειμμα» τριών χρόνων, ο Αντώνης Βαρθολομαίος επιστρέφει στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ο 56χρονος μάνατζερ, που από το 2004 έως το 2010 κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της ΔΕΚΟ, αναλαμβάνει, για μία ακόμη φορά, τα ηνία της κερδοφορου κρατικής εταιρείας, στην κρισιμότερη, ίσως, φάση της ιστορίας της.

Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται σε σχετικά πλεονεκτική θέση, όπως αναφέρουν παράγοντες, έχοντας τη δυνατότητα να «κεφαλαιοποιήσει» επί της, μικρής πλην σημαντικής, παρακαταθήκης που άφησε ο προκάτοχός του, Στέλιος Σταυρίδης στη ΔΕΚΟ.

Ο κ. Σταυρίδης είχε εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο «συνεννόησης» με τους συνδικαλιστές, έχοντας εμφανιστεί πλαισιωμένος από τους επικεφαλής των σωματείων των εργαζομένων σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Ιδιωτικοποίηση

Βέβαια, στη συνέντευξη Τύπου του Ιανουαρίου, οι συνδικαλιστές είχαν καταστήσει σαφες ότι η είσοδος ιδιωτών και η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΔΑΠ είναι, για αυτούς, «αιτία πολέμου», όπως είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αυτός φαίνεται να είναι ο πιο δύσκολος φάκελος που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν βαδίζει σε άγνωστο έδαφος. Το 2008 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχεδίαζε την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ (όπως και της ΕΥΑΘ), με το εγχείρημα, που δεν έχει υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, να βρίσκεται, διαρκώς, στον προγραμματισμό των μετέπειτα κυβερνήσεων.

Υπό την πίεση όμως, της Τρόικας και με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει ποσοστό της ΕΥΔΑΠ, άνω του 60%, η είσοδος ιδιωτών έχει, πλέον, «κλειδώσει».

Ένα επίσης, ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Βαρθολομαίος και για το οποίο ο προκάτοχός του είχε εφαρμόσει επιθετική τακτική είναι οι οφειλές του κράτους και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες ανέρχονται στα 31 εκατ. και 325 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης αναζητά ποινικές ευθύνες στους Δήμους αλλά και στην ΕΥΔΑΠ για τα τεράστια χρέη που «πνίγουν» την εταιρεία.

Ο κ. Σταυρίδης είχε ξεκινήσει και μάχη -την οποία έχει την ευκαιρία να συνεχίσει ο κ. Βαρθολομαίος-κατα της γραφειοκρατίας στο εσωτερικό του οργανισμού, ενώ είχε ανοίξει «παραθυράκι» για μείωση των τιμολογίων του νερού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος, που είναι μέλος του Ιδρύματος Καραμανλή, έχει διατελέσει στέλεχος στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. 

 http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr