animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ Σύγκρουση με θύμα την υγεία

Το κόστος των σκευασμάτων και των ιατρικών επισκέψεων καλούνται να καταβάλουν εκατομμύρια πολίτες. Σύσκεψη σήμερα Σαλμά - φαρμακοποιών για την εξεύρεση λύσης. Ανοιχτή ρήξη «σκληρών» και διαλλακτικών στους φαρμακευτικούς συλλόγους

9.000.000 ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους φάρμακα και επισκέψεις
9.000.000 ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους φάρμακα και επισκέψεις
Ξεκίνησε το Σάββατο ο «Γολγοθάς» εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος των φαρμάκων λόγω του εμπάργκο που κήρυξαν οι φαρμακοποιοί στον Οργανισμό.
Επιπλέον, από σήμερα οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλλουν και το κόστος των ιατρικών επισκέψεων λόγω της επίσχεσης εργασίας που ξεκινούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.
Την ύστατη προσπάθεια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον χώρο της Υγείας θα καταβάλει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος θα έχει σύσκεψη με τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμες προτάσεις για την αποπληρωμή των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι ζητούν την καταβολή του ποσού που τους οφείλεται για τον Μαΐο και τον Ιούνιο.
Οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν το ποσό των 10 ευρώ όταν επισκέπτονται τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις
Οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν το ποσό των 10 ευρώ όταν επισκέπτονται τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις
Το υπουργείο εξασφάλισε επίσης αύξηση της πίστωσης κατά δύο μήνες από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες προς τους φαρμακοποιούς, κάτι που εδώ και καιρό αποτελούσε πάγιο αίτημα του κλάδου.
Από τη σημερινή σύσκεψη θα φανεί αν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας θα προσχωρήσουν οριστικά στη σκληρή γραμμή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών και του προέδρου του Κώστα Λουράντου ή θα ακολουθήσουν την πιο διαλλακτική στάση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ο οποίος προτείνει να δοθεί περισσότερος χρόνος στον ΕΟΠΥΥ για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς
Οι δύο πλευρές, πάντως, βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση. Σε επιστολή του, ο κ. Λουράντος επισημαίνει ότι ο ΠΦΣ «βρίσκεται ακόμα σε διακοπές» και «το λαλίστατο μέχρι σήμερα προεδρείο του ΠΦΣ έγινε φαντομάς και επιδίδεται μόνο σε μυστικές διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Σαλμά».
Στα «παιχνίδια εξουσίας» που παίζονται μεταξύ των φαρμακοποιών θα πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος σύμφωνα με την οποία ο κ. Αμπατζόγλου, ήδη μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, προαλείφεται για πρόεδρος του Οργανισμού στη θέση του Γεράσιμου Βουδούρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Βουδούρης έχασε τον έλεγχο της υπόθεσης των φαρμακοποιών και θα είναι καλό να αντικατασταθεί.
Με το σκεπτικό ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα, οι ασφαλισμένοι έσπευδαν κατά χιλιάδες στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να προμηθευτούν τα φάρμακά τους πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών.
Μόνο την περασμένη Πέμπτη καταχωρίστηκαν περίπου 600.000 συνταγές που έγραψαν οι γιατροί και στη συνέχεια εκτέλεσαν οι φαρμακοποιοί.
Στις ώρες αιχμής, μάλιστα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ο αριθμός των καταχωρίσεων υπερέβαινε τις 1.000 το λεπτό.
ΖΗΤΟΥΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Προχωρούν σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί
Το κόστος των φαρμάκων δεν θα είναι το μοναδικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς από σήμερα θα πληρώνουν και τις ιατρικές επισκέψεις. Οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την εξόφληση χρεών που φτάνουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Οι γιατροί προσανατολίζονται σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό των 10 ευρώ, όταν επισκέπτονται τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις.
Σήμερα το μεσημέρι, πάντως, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και θα καταθέσει τις προτάσεις του. Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι θα διεκδικήσει, εκτός από την εξόφληση των χρεών, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας όχι μόνο με τους συμβεβλημένους, αλλά με όλους τους γιατρούς, τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς και τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εξετάσεις σε όλα τα εργαστήρια.
Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ, προσπαθώντας να μειώσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ενέκρινε την απευθείας απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων, με παρακράτηση του 15% της συμμετοχής τους. Αυτό ισχύει εφόσον ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος ή ο οικείος σύλλογος εργαστηριακών γιατρών, έχει προβεί σε έγγραφη ενημέρωση του Οργανισμού.
Η πληρωμή θα γίνεται με την υποβολή από τον ασφαλισμένο του παραπεμπτικού και της εξοφλητικής απόδειξης παροχής υπηρεσιών του εργαστηρίου ή του εργαστηριακού γιατρού.
Για χειρόγραφα παραπεμπτικά, των οποίων η αξία υπερβαίνει το προβλεπόμενο ποσό, απαιτείται έγκριση ελεγκτή ιατρού, ενώ δεν θα αποδίδεται κανένα ποσό για μη κοστολογημένες εξετάσεις.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ