animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΔΑΠ: Η Γενική Συνέλευση στις 23/10 θα αποφασίσει για το "κούρεμα" απαιτήσεων από δήμους και τρίτους


 ΕΥΔΑΠ: Η Γενική Συνέλευση στις 23/10 θα αποφασίσει για το "κούρεμα" απαιτήσεων από  δήμους και τρίτους


Οι μέτοχοι επιμένουν για διαγραφή και επιστροφή των 350 εκατ. ευρώ

Της Μαριάννας Τζάννε
Στη γενική συνέλευση των μετόχων μεταφέρεται το μπαλάκι για το "κούρεμα" των απαιτήσεων του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, σε μια συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της Τρόικας να κλείσει άρον-άρον τις εκκρεμείς υποθέσεις για να ιδιωτικοποιήσει το κρατικό μονοπώλιο του νερού.
Χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας όρισε την 23η Οκτωβρίου ως ημερομηνία σύγκλισης της έκτακτης Γ.Σ στην οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι για την διαγραφή του χρέους του Δημοσίου προς την επιχείρηση που υπολογίζεται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ. Η αρχική εισήγηση ήταν η συνέλευση να γίνει στις 18 Οκτωβρίου με κύριο θέμα “την παραίτηση της Επιχείρησης από κάθε ένδικο μέσο και άλλη αξίωση” κατά του ελληνικού Δημοσίου, αλλά συνάντησε την αντίδραση των μελών της μειοψηφίας του ΔΣ της προηγούμενης Τετάρτης, καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο όμως χθες ψήφισε υπέρ της πρότασης να αποφασίσουν οι μέτοχοι. Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ελέγχει το 61,3%, η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 10%, νομικά πρόσωπα το 18,7% και φυσικά πρόσωπα το 10,5%.
Καταψήφισε τη σύγκληση ΓΣ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας, σε μια κίνηση που φαίνεται να εναντιώνεται με το δια ταύτα της υπόθεσης (την προετοιμασία για την ιδιωτικοποίηση) και όχι με την ουσία του “κουρέματος”. Η άποψη που διατυπώνεται από πολλές πλευρές είναι ότι το χρέη ύψους περίπου 1 δισ. Ευρώ του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ (οφειλές από δήμους, επενδυτικό πρόγραμμα, υδροληψίες κ.α) είναι αδύνατο να πληρωθούν στο σύνολό τους. Υπό την έννοια αυτή το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση να αναγνωριστούν οι λογιστικοποιημένες οφειλές ύψους 350 εκ. ευρώ θεωρείται σημαντικό βήμα ώστε η εταιρεία να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους.
Η διοίκηση πάντως της ΕΥΔΑΠ δεν θα αρνηθεί στην γενική συνέλευση την πραγματική εικόνα των αριθμών που είναι ότι τα συνολικά χρέη της Επιχείρησης ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το σύνολο του χρέους η κυβέρνηση θα καταβάλλει άμεσα το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ προς τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ έως το τέλος Ιουλίου συνολικού ύψους 162,3 εκ. ευρώ.
Οι οφειλές αυτές θα είναι απαλλαγμένες από πρόστιμα και προσαυξήσεις, με πρόβλεψη της κυβέρνησης που συμπεριλήφθηκε σε νόμο του υπουργείου Παιδείας και αναφέρει ότι όσα ποσά κατέστησαν ληξιπρόθεσμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα παρακρατηθούν στους ΟΤΑ από τους αποδιδόμενους πόρους μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Τα συνολικά χρέη των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ υπολογίζονται σήμερα σε 160 εκ. Ευρώ (από 335 εκατ. ευρώ στις αρχές του χρόνου) με μεγάλους οφειλέτες τους δήμους Μαραθώνα, Σπάτων-Αρτέμιδας, Φυλής και Μεγάρων.
 newmoney.gr